Užice, RS
22°
Сунчано
9ч10ч11ч12ч13ч
25°C
26°C
28°C
29°C
27°C
Home Društvo Trećeg dana male mature osmaci polažu test iz izbornog predmeta

Trećeg dana male mature osmaci polažu test iz izbornog predmeta

by Vladimir Gujanicic

BEOGRAD –

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas polažu završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja iz jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru.

Osmaci su juče polagali test iz matematike, a danas, 20. juna, izabrani predmet.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović posetila je danas OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu i učenicima, koji u okviru završnog ispita polažu treći test iz predmeta po izboru, poželela da rade test bez treme, uz mnogo koncentracije i kako je rekla, tada uspeh sigurno neće izostati.

Đukić Dejanović je za Tanjug rekla da danas učenici polažu jedan od predmeta koji su izabrali između biologije, istorije, geografije, hemije i fizike, kao i da se najveći broj učenika opredelio za geografiju.

„Pred vama je jedan važan period u kome ćete zvanično završiti osnovno obrazovanje i upisati se u srednju školu. Važno je da znate da za sve učenike postoji dovoljan broj mesta u srednjim školama i svi ćete biti upisani“, poručila je Đukić Dejanović.

Ona je savetovala đake da se i danas sa puno pažnje potrude da rešavaju zadatke.

„Važno je da verujete u sebe i u sva znanja koja ste do sada stekli. Uverena sam da ćete ih uspešno pokazati i primeniti“, kazala je ona.

Đukić Dejanović je istakla da će učenici sutra imati prilike da ostvare uvid u rezultate, koji su toga dana preliminarni i na koje, ukoliko nisu zadovoljni mogu da ulože žalbu.

Konačni rezultati su 24. juna i na portalu Moja srednja škola.

„Sa završetkom polaganja završnog ispita stičete osnovno obrazovanje i vaspitanje i polako se pripremate za upis u srednju školu.“, navela je ona.

Ministarka je napomenula da je veoma važno da kada učenici popunjavaju listu želja da budu pažljivi, da imaju u vidu njihove rezultate, kao i ono što žele da upišu.

„Ne treba da brinete da postoji dovoljan broj mesta u srednjim školama, za sve učenike, tako da ćete svi biti učenici srednje škole posle 1. jula“, navela je Đukić Dejanović.

Završni ispit polažu učenici koji su završili osmi razred i odrasli koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih.

Preliminarne rezultate za sva tri testa učenici će moći da vide 22. juna, a konačne 25. juna, u školi i na portalu Moja srednja škola. Popunjavanje lista opredeljenja biće 26. i 27. juna 2024. godine.

Ona je istakla da su za školsku 2024/2025. planirana 72.522 mesta, a pravo da polaže završni ispit ima 66.970 učenika.

Završni ispit počinje u 9 i traje do 11 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Učenici su dužni da u školu dođu najkasnije sat vremena pre početka ispita, piše na sajtu www.mojasrednjaskola.gov.rs.

Na test iz izabranog predmeta učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku „piši-briši“), grafitnu olovku i gumicu.

Sa sobom treba da ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završenog ispita), kao i pribor za rad.

Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena, a da bi se izračunali poeni za upis, potrebno je broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike pomnožiti sa koeficijentom 0,7, a broj bodova osvojenih na trećem testu sa 0,6.

Pomoćnik ministra prosvete za osnovno i srednje obrazovanje Milan Pašić rekao je ranije da će preliminarni rezultati biti dostupni od subote, 22. juna, u 8 sati na portalu mojasrednjaskola.gov.rs, na kojem je 71 odsto roditelja izvršilo prijavu za polaganje završnog ispita, ili neposredno u samoj školi.

On je dodao da će u subotu do 15 časova moći da podnesu prvostepene prigovore na zadatke za koje smatraju da nisu dobro ocenjeni, posle čega će uslediti drugostepeni prigovori.

Pašić je naveo da će učenici na listi želja za upis u srednje škole, putem portala mojasrednjaškola ili u samoj školi moći da upišu do 20 želja.

„Elektronskim putem je lakše, jer postoji i mogućnost da učenici promene listu želja ukoliko nešto pogreše“, istakao je Pašić.

Posle toga, kako je rekao, ide provera lista, a upis u škole počinje 2. jula.

Govoreći o broju mesta u srednjim školama, Pašić je istakao da učenici ne moraju da brinu, jer ima 10 odsto više otvorenih mesta u odnosu na broj učenika koji polažu završni ispit.

„Interesantno je da oko 85 odsto učenika upiše školu koja se nalazila na jednoj od prve tri pozicije na listi“, naveo je on.

Ministarstvo prosvete saopštilo je juče da je polaganje testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, proteklo bez problema i da je registrovan jedan pokušaj nepravilnosti u Ribariću, koji je odmah osujećen i regularnost ispita nije dovedena u pitanje.

Ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, pristupilo je 99.64 odsto učenika, odnosno 64.439 od ukupno 64.674 prijavljenih.

RTV

You may also like