Home DruštvoUmetnost i kultura „Trag u beskraju”

„Trag u beskraju”

by Velimir Popovic
Ksenija Šupić

Ksenija Šupić

Kad pesnici slove o mladosti obično je tu nemir, žudnja, ljubav, strepnja, nada….Kad mlad pesnik proživljava svoju mladost kao pesnički dar i izraz onda je to jedan beskraj, jedno neuhvaljivo prostranstvo. Ksenija Šupić je našla put da iskaže svoju mladost i njene impresije u svom prvencu stihova „Trag u beskraju” koji je svoju treću promociju, prvu van Užica doživeo u Kulturnom centu Požega, u ponedeljak, 23.septembra.

Promocija je održana u saradnji sa Književnim klubom Rujno čiji je član i koordinator i Književnim časopisom „Svitak”, a uz muziku gitare, stihove su govorili članovi Dramskog kluba Učiteljskog fakulteta.

Naglašavajući svestranost Ksenije Šupić, koja je od rođenja 1988. godine do objavljivanja prve knjige, postigla da završi Učiteljski fakultet, upiše master studije, bude zapaženi aktivista Crvenog krsta, paralelno pohađajući Muzičku školu, Milijana Mika Golubović, predsednica Književnog kluba Rujno, osvrnula se i na knjigu:

—Razapetost između ljubavi prema ženi i vernost prema Bogu večita je tema, a i dilema mnogih, no Ksenija ju je pronašla i u stvarnosti pa je svojom predanom i predivnom jakošću  pesničkog dara ovoj temi dodala začine neverovatne pitkosti, a u isto vreme sudbinske težine. Oči i duša kojom rukovodi neka nedokučiva nedovoljnost kao da nam poručuje: pobedite očajanje pravom ljubavlju, jer ljubav nije kazna …

O knjizi su govorili i prof.dr. Obrad Jovanović i recezent Dobrinka Ćorović, profesor srpkog jezika i književnosti. Dok je prof. dr Jovanović govorio o pesnicima iz našeg kraja među kojima je Ksenija Šupić tek pronašla svoj trag, profesorka Ćorović se osvrnula na lepotu Ksenijine duše iz koje potiče njena poezija koja slavi bezgraničnu ljubav prema čoveku i duhu, ljubav koja svojom snagom rasteruje svaki trag sumnje.

Nakon promocije, Ksenija, skromna u ponosu zbog prve knjige i radosna zbog mogućnosti da joj čitaoci uzvrate ljubav koju ona stihovima daruje, kaže:

—Mlad čovek, obuzet mogućnostima koje život nudi, obično je zbunjen i uplašen i misli da su ljudi slepi za njegove ambicije i želje i da ne postoji druga osoba koja suštinski zna da prepozna šta oseća. Knjiga je nastajala u mojim srednjoškolskim danima i u toku studija, u periodu dok sam i sama bila takva. Prolazeći kroz sve to, shvatila sam da jedino prava ljubav koja potiče iz duha može i kamen da otopi, i da je vera u ljubav i u puteve koje stvaraju sopstvene misli ono što je najvrednije.

Ksenija Šupić

Gledajući sebe kao pesnika, motiv za lirsku budućnost, Ksenija ističe:

—Poezija je treća dimenzija. Čovek je sazdan iz više bića, jedno je ono, realno biće koje hoda, jede, radi, biće potčinjeno obavezama, a drugo je ono biće koje se otkriva i potvrđuje u umetnosti, koje samo odabrani mogu da nađu i prate, kao što sam ja našla moje „Tragove”. Od nastajanja ove knjige do danas, puno stvari u meni i oko mene se promenilo, i sigurno da iste stvari vidim na drugačiji način i da bi ih drugačije rekla. Već naredne godine očekujem da ću, u novoj knjizi poezije iskazati ovo moje sazrevanje.

Knjiga „Trag u beskraju” u kojoj nas, po rečima prof. dr. Obrad Jovanovića Ksenija Šupić uči „kako prikopčati zrak za kosu, kuku za muku, pa neka se tu suši, a ne u duši” može da se nađe u Književnom klubu Rujno.

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment