Užice, RS
17°
Сунчано
7ч8ч9ч10ч11ч
19°C
22°C
24°C
25°C
27°C
Home DruštvoUmetnost i kultura The Point of View: izložba Aleksandra Dimitrijevića

The Point of View: izložba Aleksandra Dimitrijevića

by Velimir Popovic

DSC_2135

U Gradskoj  galeriji Kulturnog centra u Požegi, 1.aprila otvorena je izložba užičkog slikara Aleksandra Saše Dimitrijevića pod nazivom The Point of View.

Aleksandar Dimitrijević o svojoj 15–toj po redu samostalnoj izložbi, kaže:

—U svom radu bavim se međuljudskim odnosima koji se manifestuju kroz društvene igre. Društvene igre, u stvari papirići, zabeleške tih igara su neki početak u mom radu i njih praktično koristim kao skicu za dalji rad. Na ovoj izložbi je prikazano više segmenata mog rada koji se bavi fenomenom i tematikom društvenih igara. Tu su instalacije na zidu, kocke koje su detalji instalacija na zidu i par novih radova kao što su kocke za jamb koje su rezultat razmišljanja međuljudskih odnosa i procesa koji se manifestuje kroz taj odnos.

Kocke koje vidite su deo slike, detalji crteža sa zida koje sam iz dvodimenzionalnog preneo u realan prostor. One su nastale 2012., a najsvežiji rad koji zapravo imate priliku da premijerno ovde vidite su instalacije u vidu kockica za jamb. Ono što je za mene jako bitno jeste činjenica da je deo ovog rada produkcijski pomogao Kulturni centar Požega, što je stvarno jako retko u Srbiji, da neka institucija na ovakav način stane iza autora i to stvarno izuzetno cenim.

DSC_2102

DSC_2096

Izložbu je otvorila Slađana Petrović Varagić, direktor Kulturnog centra Požega. Ona je naglasila da je Aleksandar Dimitrijević koliko gost toliko i domaćin u Gradskoj galeriji, budući da je do skoro bio član Umetničkog saveta galerije i da jedan deo radnog vremena provodi kao nastavnik likovnog vaspitanja u selu Pilica kod Požege. Osvrćući se na izuzetne uspehe koji se mere velikim brojem samostalnih i grupnih izložbi, istakla je veliko zadovoljstvo time što je Požega domaćin ovako renomiranom, mladom umetniku iz naših krajeva.

DSC_2114

DSC_2092

Biografija:

Aleksandar Dimitrijević je rođen 1977. u Užicu gde živi i radi. Osnovne studije (slikarstvo) završio je 2004. na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu na kojoj je magistrirao (crtež) 2010. Radovi mu se nalaze u brojnim domaćim i inostranim kolekcijama: Rene Blok kolekcija, Telenor kolekcija, Kolekcija grada Beograda, Kolekcija Oktobarski salon–Kulturni centar Beograda, kao i brojnim privatnim kolekcijama u Americi, Engleskoj , Nemačkoj, Danskoj, Norveškoj, Češkoj , Francuskoj, Hrvatskoj i Srbiji.

Izložbe koje se, između ostalih, izdvajaju:2013 Konnektor 21, Hanover, Nemačka; 2013 Art & Gin , kustos Aleksandra Lazar, Engleska, London; 2012 Artefakti–Rekonstrukcija igre III, Galerija Ozon, Beograd; 2011 Za velike i male , Salon MSUB–Beograd; Donumenta 2011 Dom omladine, Beograd/ slike ;2008. Pomiriši, probaj, zapiši, Muzej savremene umetnosti Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd; 2007. Kolekcija grada Beograda; Nolit– magacin;2007 Dislokacija pogleda, Muzej savremene umetnosti, Banja Luka ; 2006. 47. Oktobarski salon, Beograd.

Izložba je otvorena do 16. aprila.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment