Užice, RS
19°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
18°C
16°C
15°C
15°C
14°C
Home DruštvoZanimljivosti Tango za korak dalje: Guarnerius i Beogradska Tango Asocijacija

Tango za korak dalje: Guarnerius i Beogradska Tango Asocijacija

by Velimir Popovic

tango1

Beogradska Tango Asocijacija i Centar lepih umetnosti „Guarnerius”  trinaest godina unazad neguju tango kulturu na ovim prostorima, a početak ove sezone obeležava se novim aktivnostima koje inspiriše  ideja „Tango za korak dalje”.

„Guarnerius” je prostor gde se tango prvi put zaplesao u Beogradu i ovogodišnje druženje s tangerosima počinje 05. septembra 2014. u 20, 00 kada će biti održano predavanje o ovom plesu. Nakon ovog predavanja nastavlja se dalje druženje s plesačima i instruktorima kroz celu narednu sezonu: kursevi tanga, redovne mesečne milonge kao i trodevni festival TANGO NEUTRAL koji će biti održan u „Guarneriusu” krajem oktobra i koji će okupiti poznate tango plesače i di –džejeve iz celog sveta.

Predstojeće– prvo u nizu predavanje zamišljeno je kao interaktivna sesija koja će pored osnovnih obavešenja o temama kroz naredne četvoromesečne kurseve koji u„ Guarneiusu” startuju od 14.  septembra 2014., dati uvodna znanja o tangu kao plesu , muzikalnosti, društvenom fenomenu..Iako je na pomen tanga prva asocijacija visoko društvo i aristoktratska fenomenologija , treba imati na umu da je tango nastao kao ples siromašnih slojeva doseljenika u Argentinu koji su umesto obećanog boljeg života i sreće koju će im doneti bogatstvo zatekli samo izneverenu nadu, siromaštvo i poniženje, očaj i iz svega toga izrodila se nova plesna kultura– tango. Ples improvizacije u kome su emocije te koje diktiraju korake tek mnogo godina kasnije postao je ples u kome je propisana  koreografija bitna ali ne i presudna.

Tango foto

Jelena i Dragan Mikić, instruktori tanga

„Ovo predavanje koje uključuje i plesnu demonstraciju tango instruktora , ali i učešće publike , će na jednostavan i razumljiv način ukazati kako da putem sopstvenih pokreta u zagljaju ,kreiramo ispunjeniji i bogatiji način života i kako da uz tango napravimo korak dalje , ka umeću življenja”– dao je osnovne naznake Dragan Mikić, jedan od osnivača Beogradske Tango Asocijacije i pokretača škole tanga u Beogradu, koji će biti jedan od predavača ali i instruktora u budućim tango dešavanjima u „ Guarneriusu”.

„Raširena je zabluda da je tango ples. Neki su zaljubljenici intrumentalne tango muzike.  Nekima su očaravajući lirski stihovi. Treći osećaju da hrapavost bandeneona svedoči o srcobolji. Četvrti se zamišljaju u odeći tangerosa: cipele, čarape, haljine…Petima je očaravajući kontak licem u lice i figure na plesnom podijumu . Šesti je ježe na argentinski sleng…Ali svi čeznu za intimnom povezanošću na koju ih tango poziva.”( Ljiljana Jerinić, psiholog).

Ulaz na predavanje 05. septembra u „Guarneriusu” je slobodan  a posetici će iste večeri moći da se prijave za neki od kurseva koji počinju sredinom septembra. Kursevi su namenjeni svim ljubiteljima i igračima tanga, bez obzira na plesno iskustvo, kao i onima koji tek ulaze u predivan svet argentinskog tanga. Polaznici će biti raspoređei u dve grupe–početnu i naprednu, a teme kurseva će biti argentinski tango, milonga i tango vals.

Prostor „ Guarneriusa” je februara 2003.  od održavanja prve milonge–tango plesne večeri , postao centar okupljanja ljubitelja tango kulture iz čitavog regiona a kroz školu tanga prošlo je više od 1000 polaznika.

Al Paćino je u filmu „Miris žene” rekao:„ Nema grešaka u tangu. On je jednostavan, to je ono što tango čini velikim.”

M.Nikolić

 

You may also like

Leave a Comment