Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

dan_knjige

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se od 1995.godine, kada je UNESKO na Generalnoj konferenciji proglasio 23. april Svetskim danom knjige.  Simbolično, ovaj datum vezan za rođenje ili smrt nekoliko velikana svetske književnosti. Na ovaj dan umrli su Migel  de Servatnes (po gregorijanskom kalendaru), Viljem Šekspir (po julijanskom kalendaru) koji je istog dana i rođen, a ovo je datum smrti i Inke Garsilaso de la Vega, Žozepa Pla, kao i datum rođenja Morisa Druana, Vladimira Nabokova i Manuela Valeho Mehie.

Ideja o Svetskom danu knjige potiče iz Katalonije, i prvi put je obeležen 7. oktobra 1926. godine na dan Servantesovog rođenja, kada je u pisac i urednik Vinsent Klavel Andres predložio Zvaničnoj komori knjižara i izdavača Barselone da se ovaj datum proglasi Španskim danom knjige. Ideja je prihvaćena, ali je datum promenjen na 23. april, da bi se poklopio sa velikim španskim praznikom Sv. Đorđa  (Dijada de Sant Hordi).  Na ovaj dan su  se u Kataloniji u srednjem veku tradicionalno organizovali viteški turniri i svečanosti, uz običaj da plemići poklanjaju damama ruže.  Tradicija poklanjanja ruža se zadržala do danas u Španiji, gde muškarci poklanjaju ženama cveće, a one njima knjige.

U Velikoj Britaniji, Šekspirovoj otadžbini, ovaj datum nije prihvaćen kao Dan knjige upravo zato što se poklapa sa proslavom dana nacionalnog sveca Sv. Đorđa, već je knjizi posvećen 14. mart.

Uobičajeno je da se svake godine, od strane UNESKO, bira svetska prestonica knjige, a ove godine to je Port Harkurt u Nigeriji.

UNESKO preporučuje da se ovaj dan obeleži različitim manifestacijama u čast knjige, da se svako od nas na različite načine pridruži ovoj proslavi: podeliti svoje utiske o nekoj knjizi sa nekim od prijatelja, iskoristiti priliku da pronađete nešto novo u knjigama koje ste pročitali, ostaviti knjigu na klupi u parku ili autobusu sa porukom „Srećan Dan knjige!”, pronađite način da podelite stare i pročitane knjige onima koji ih nemaju, ohrabrite druge da čitaju više, edukujte se o zaštiti autorskih prava i pirateriji, angažujte se u lokalnim programima povodom obeležavanja Svetskog dana knjige ili onlajn kampanjama…

U Srbiji se ovaj dan obeležava nizom manifestacija u javnim bibliotekama, knjižarama, školama i muzejima. Posebna pažnja se posvećuje statusu knjige u uslovima tehnoloških promena, odnosu digitalnih i tradicionalnih knjiga, kao i autorskim pravima i njihovoj zaštiti.

M. Nikolić

Related Posts

Leave a Comment