Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Svetska turneja srpskog slikara dr Milije Belića nastavlja se u Sidneju

Svetska turneja srpskog slikara dr Milije Belića nastavlja se u Sidneju

by Velimir Popovic
0 comment

 

Posle zapaženih nastupa ove jeseni u na izložbama u Francuskoj, Japanu i Kini, srpski multimedijalni umetnik dr Milija Belić nastavlja svetsku turneju izložbom u Sidneju. Zajedno sa još  tri priznata umetnika (Joёl Besse, Laura Nillni, Bogumila Strojna), Belić će ovoga puta izložiti radove na papiru. Izložba u poznatoj galeriji „Factory 49”  specijalizovanoj za savremenu apstraktnu umetnost geometrijske orijentacije, otvara se 26. novembra i traje do 6. decembra 2014.

„Milija Belić je vajar i slikar čija nas geometrijska apstrakcija, obdarena posebnim lirskim kvalitetima, navodi da mislimo o njemu kao o pesniku među vajarima. Njegov izraz je čist i oniričan, na putu od ruskih konstruktivista i Kazimira Maljeviča, koje on vidi kao svoje daleke plemenske rođake. Belić verovatno ima veliki broj ovih umetničkih rođaka, tim pre što je i teoretičar umetnosti. Umetnik kombinuje dva načina razmišljanja: jedan strukturiran, koji je matematički i muzički, i jedan iracionalan, koji dolazi do nas u obliku čiste poezije.” (New York Arts Magazine, jun 2013.)

dr Milija Belić je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978. g, i pored slikarstva u poslednje vreme među primarnim preokupacijama su i vajarstvo i kompjuterska animacija. Doktorirao je teoriju umetnosti na pariskoj Sorboni 1994. g. Do sada je ostvario  veliki broj samostalnih i grupnih izložbi u Srbiji, Francuskoj gde i živi i radi većim delom, ali i u drugim delovima sveta. Njegovi radovi i knjige iz oblasti teorije umetnosti dragocen su materijal i veliki doprinos evropskoj i svetskoj kulturi.

M. O.

Related Posts

Leave a Comment