Užice, RS
22°
Делимично облачно
23ч0ч1ч2ч3ч
20°C
19°C
17°C
16°C
16°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Svetlana Zaharova: Kraljica baleta

Svetlana Zaharova: Kraljica baleta

by Velimir Popovic

485908_431278840298263_1557263287_n

Svetlana Zaharova je najveća diva baleta koja svojom magijom pokreta uzvišenom, bajkovitom i jedinstvenom uzdiže baletsku predstavu u čaroliju. Ova slavna ruska balerina jedina je u svetu nosilac zvanja primabalerine asolute– najvišeg zvanja u baletu, koje joj je dodelila Milanska skala.

Svetlana je rođena u Lucku, u Ukrajini, 10. juna 1979. godine. U početku je učila narodne plesove, da bi sa 10 godina upisala „Kijevsku koreografsku školu”, gde je najviše vežbala sa Valerijom Suleginom.

Vrlo brzo su njen talenat i sklonost ka igri i baletu došli do izražaja, a prvo priznanje joj je bila druga nagrada koje je osvojila 1995. godine na Međunarodnom takmičenju mladih igrača u San Petersburgu izvedeći Princezu Florine u pas de deux Plava ptica iz Uspavane lepotice Čajkovskog, varijacije iz Balanšinovog Čajkovski Pas de Deux i prve varijacije iz Pakite.

64793_431420236950790_1741070788_n1

Ova nagrada, bila je njena ulaznica za nastavak školovanja u Vaganova akademiji u San Petersburgu, gde je preskočila drugi kurs i direktno je krenula u treći, završni u klasi Elene Evteeve, specifične Kirov balerine iz prethodne generacije. Nakon diplomiranja, Svetlana se sa 17 godina pridružila Marinski baletu, da bi godinu dana kasnije bila unapređena u prvakinju.

dsc0144

Svetlana je tokom svoje karijere imala baletske uloge i u klasičnom baletu, ali i u savremenim koreografijama nastupajući na prestižnim svetskim scenama. O tome da li, ipak, ima neke predstave i nekog mesta koje je želela na svojoj listi, ali to još nije ostvarila, za list „Politika”, Svetlana je pre četiri godine rekla:

– Ima mnogo mesta gde još nisam igrala i uvek mi je interesantno da se susretnem sa novim scenama i novim gledaocima – skromno odgovara balerina, koja ljubomorno čuva svoju privatnost, zato u javnosti nema njenih porodičnih slika, pa ni bebe Ane.

Svetlana je ubrzo proglašena za jednu od najdragocenijih mladih balerina Marinski baleta i sedam sezona, koliko je plesala sa Marinskim, ona je igrala glavninu repertoara kompanije, idući od velikih klasičnih uloga poput: Žizele, Odete-Odil u Labudovom jezeru, Aurore u Uspavanoj lepotici, Nikije u Bajaderi, Medore u Le Corsaire, pa sve do većine novih koreografija koje je Marinski izvodio tih godina, uključujući: Balanšinovu Serenadu, Simfoniju u C, Apola i Dragulje, kao i Mek Milanov Manon i Nejmarov Sada i tada.

tumblr_m4ssd1tdnb1r0sdtbo1_500

Zaharova je primabalerina Boljšoja, Milanske skale, Tokio siti baleta i stalni gost Njujork Siti baleta, Metropolitena, Pariskog, Engleskog kraljevskog i Španskog kraljevskog baleta. Ipak posebna čast za nju je bila kada je dobila poziv da nastupi na sceni Pariske opere sa kojom je potpisala prvi inostrani ugovor pre deceniju ipo.

„Još uvek se sećam kad je zazvonio telefon i kad sam čula da me pozivaju u Parisku operu. To što sam osetila u tom trenutku teško mi je da iskažem rečima. Osećaj je bio kao da sam dobila najvažniju nagradu u svom životu. Da budem iskrena, tada je bila velika retkost dobiti poziv od Pariske opere. Jedanaest godina posle smrti Rudolfa Nurejeva ja sam bila prva ruska balerina koju je to pozorište angažovalo. Imala sam svega dvadeset jednu godinu i u to vreme je „Bajadera” bila jedna od mojih omiljenih predstava. Tako da je to dvostruki uspeh, na sceni pariske Grand opere, u svojoj mladosti, igrala sam svoju omiljenu ulogu u „Bajaderi”—rekla je za „Politiku” Zaharova.

 

Nosilac je mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja, a neka od njih su Golden Mask Award (najbolja ženska uloga u baletu) 1999. godine za svoju izvedbu Balanšinove Serenade i 2000. godine za svoju interpretaciju Aurore u Uspavanoj lepotici. A 1998. je primila nominaciju za Žizelu, a 2002. godine za Sada i Tada. Svetlana Zaharova je Počasni umetnik Rusije od 6. juna 2005, a People’s Artist of Russia od 21. februara 2008. godine.

Od oktobra 2003. godine, Svetlana je počela da pleše kao prvakinja sa Boljšoj baletom u Moskvi. U Boljšoju svoje uloge priprema sa Ljudmilom Semeniakom, zvezdom baleta iz prethodne generacije.

Svetlana je udata za poznatog ruskog violinistu Vadima Rjepina sa kojim ima četvorogodišnju ćerku Anu.

6a00d83451c83e69e2012875ecb524970c-350wi

O tome koliko joj nagrade i titula primabalerine asoluta znače Svetlana kaže:

„Igrati na najboljim svetskim scenama za mene znači da sam zanimljiva publici i svojim kolegama. Važno mi je da gostujem u različitim pozorištima, da odigram različite repertoare, da isprobavam nešto novo, otkrivam nove emocije i osvajam novu publiku.”

Svetlana Zaharova će ponovo gostovati u Beogradu, 26. oktobra kada će publika u Sava centru moći da je vidi u ulozi indijske dvorske plesačice bajadere Nikije u velikom klasičnom baletu Ludviga Minkusa.

Pripremila M. H.

Izvor: Politika, https://bkaobalet.wordpress.com/balerine/igraju/svetlana-zaharova/ , http://www.svetlana-zakharova.com/biography/

You may also like

Leave a Comment