Užice, RS
20°
Делимично облачно
8ч9ч10ч11ч12ч
22°C
23°C
23°C
23°C
23°C
Home DruštvoUmetnost i kultura „Sutra je tamo”

„Sutra je tamo”

by Velimir Popovic

 Dragan Popović Kuruzlija

Od četvrtka, 12. septembra kulturna riznica i čitalačka publika bogatija je za još jednu knjigu. U organizaciji Udruženja slepih i slabovidih, Narodne biblioteke Užice i Književnog kluba „Rujno” održana je promocija knjige „Sutra je tamo” Dragana Kuruzlije Popovića, koju je izdao „Žiravac” iz Požege.

U Narodnoj biblioteci u Užicu, uz prisustvo čitalačke publike progam su upotpunili i članovi orkestra KUD Sevojno, mladi Matija Martić –klarinetista, pobednik na Republičkom takmičenju, pesnikinja i novinar Biljana Diković koja je govorila citate iz tek objavljene knjige, kao i Ivana Savić, maturantkinja Medicinske škole koja je svojim pevačkim talentom zaokružila muzičko –pripovedački kolaž.

Biljana Diković

Govoreći o svojoj knjizi , Kuruzlija je s posebnom pažnjom na naslovnu stranu na kojoj su naslikana stara vrata kuće, na njih naslonjen stari štap, umrlica na zidu i mačka na pragu koja „ostaje kao jedini i poslednji čuvar doma” ,rekao:

—Napisao sam ovu knjigu kao da ispisujem život. Uzevši je prvi put u ruke, ljudi misle da je fikcija. Ali ne! Čak su i replike verno prenesene iz života. U ovoj knjizi sve je od reči do reči, ono što se dešava nama i oko nas. Ja sam dete sa sela i nosim neki tihi bol zbog nestajanja sela, nestajanja zadruga, škola, dece je manje. U vreme mog detinjstva voćka ni daleko od sela nije mogla da se nađe, sve su to ruke seljaka obrale a danas voće više nema ko da bere. Na njega sleti neka umorna ptica, nazoblje se i zapeva, pre će bit – zakuka.

Ovom prigodom je izneo i svoju najveću strepnju:

—Nestaćemo kao narod ako nešto ne učinimo. Neko ko je iznad nas trebalo bi da o tome povede računa, ali kako ja vidim važnija je kruna od glave. Dokle ćemo s takvim mišljenjem stići videćemo u bliskoj budućnosti.

Dragiša Stanojčić direktor Narodne biblioteke

Dragiša Stanojčić direktor Narodne biblioteke

Pozdravljajući prisutne, Dragiša Stanojčić, novi direktor Narodne biblioteke zahvalio se prisutnima a i samom autoru za čiju najnoviju knjigu je rekao da je „još jedna pobeda nama dragog čoveka, od koga se može mnogo štošta naučiti”. Takođe je istakao:

—Gledajući iz publike Draganovo lice koje nekako sija, video sam u tom sjaju jedan zanos bez kog ne možeš ništa, ni bicikl voziti, ni ručati, ni živeti. Hvala mu za još jednu knjigu. Ja želim da ovakvih večeri bude još puno, a ja ću se, s obzirom da sam na mestu direktora tek nekoliko dana potruditi da stvorim bolje uslove za neke nove inspiracije.

Publiku je pozdravila i predsednica Književnog kluba „Rujno” Milijana Mika Golubović, a pesnikinja i novinaraka Biljana Diković je čitala deo recenzije dr. Milutina Pašića koji je istakao realističnost i naturalizam u pripovedačkom izrazu Dragana Popovića Kuruzlije. Knjiga, koja sadrži šesnaest pripovedaka sa slikama života sela i grada, biće u prodaji u knjižarama po ceni od 350 dinara.

Milunka Nikolić

 

You may also like

Leave a Comment