Užice, RS
17°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
16°C
16°C
16°C
18°C
20°C
Home MestoUžiceDešavanja Stopama istorije: Putovanje na Mačkov kamen i Pocerje

Stopama istorije: Putovanje na Mačkov kamen i Pocerje

by miroslav_ostojic

naslovna mackov kamen

Vojnici, mi smo ovde došli da ginemo za otadžbinu. Komandanti ispred svojih vodova i četa, komandanti ispred svojih bataljona, a ja ću ispred svih vas! Za mnom – u juriš! Za slobodu Otadžbine!“ reči su Dušana Purića legendarnog komandanta četvrtog puka „Stefan Nemanja“ koje su srednjoškolci i članovi istorijskih sekcija iz Užica u nedelju 29. septembra mogli čuti od predavača iz Društva istoričara Užica, na stručnoj ekskurziji organizovanoj sa ciljem da se posete istorijski važna mesta iz 1914. godine.

mackov kamen3

Učenici su imali priliku da posete spomen-kosturnice na Mačkovim kamenu i Tekerišu, kao i muzej Bitke na Drini u Banji Koviljači i iz prve ruke vide svedočanstva o nekim od najtežih borbi Prvog svetskog rata.

O motivima organizacije ovog putovanja razgovarali smo sa mr Draganom Krsmanovićem, predsednikom društva istoričara Užica:

Društvo istoričara Užica odlučilo je da organizuje stručnu ekskurziju, i da obiđe lokalitete vezane za Prvi svetski rat i 1914. godinu. Želeli smo da učenicima srednjih škola koji su takođe bili na ekskurziji, predstavimo na kompletniji način dešavanja iz tog perioda, jer nije dovoljna reprodukcija onoga što se desilo, već je bitno na licu mesta osetiti ambijent tih događaja. Danas smo obišli Mačkov kamen, Tekeriš i Banju Koviljaču, i to su mesta na kome se 4.puk junački borio, mesto na kome je poginuo legendarni komandant Dušan Purić, mesto cerske bitke itd. Na taj način đaci stiču predstavu o energiji tih ljudi koji su se borili za slobodu i želji da uživaju u svojoj zemlji, svojoj veri i svom pismu, i drago nam je što su deca prepoznala i shvatila važnost te borbe. Ovom prilikom zahvaljujemo se Društvu srpskih domaćina i gospodinu Nićiforu Aničiću, koje je bilo sponzor ovog putovanja.

mackov kamen2mackov kamen1

Dr Strain Šuljagić potpredsednik Društva srpskih domaćina, rekao je da je obaveza Udruženja čuvanje srpske istorije i naših nacionalnih vrednosti.

Pokrenućemo inicijativu da Mačkov kamen, Tekeriš i ostala istorijska mesta ovog perioda budu otvorena za održavanje javnih časova istorije, kao što rade i neki drugi narodi, koji ipak nemaju tako slavnu istoriju kao mi. Takođe, društvo je, na čelu sa predsednikom Nićiforom Aleksićem, uložilo značajna sredstva u obnavljanje spomenika u Tekerišu, i drago mi je da su deca primetila da je spomenik dostojan naših predaka koji su dali živote u borbama za slobodu Srbije. Zahvaljujemo se agenciji Zlateks sa Zlatibora i Društvu istoričara Užica na partnerstvu u organizovanju ovog putovanja. 

N. Hobetko

 

You may also like

Leave a Comment