Užice, RS
32°
Сунчано
15ч16ч17ч18ч19ч
32°C
33°C
32°C
31°C
30°C
Home MestoUžice Staro obećanje vlasti o osnivanju tehničkog fakulteta u Užicu

Staro obećanje vlasti o osnivanju tehničkog fakulteta u Užicu

by Velimir Popovic
tehničkog fakultate

Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, bio je danas u Užicu i, sa gradonačelnicom Jelenom Raković Radivojević, posetio Regionalni inovacioni starap centar u tom gradu.

Popović je, navodno, došao u Užice da se informiše o tome kako funkcioniše taj Centar, koji je on otvorio pre dve godine uoči tadašnjih izbora, ali je indikativno to što je odlučio da se raspita o njegovom radu baš sada, uoči ovogodišnjih izbora.

„Imamo pametnu decu, inženjere i siguran sam da će to u budućnosti biti glavni stub ekonomskog razvoja Srbije“ poručio je ministar Popović, prvi državni funkcioner koji je posetio Užice uoči izbora 3.aprila, a potom istakao da su „inovacione, digitalne tehnologije i IT usluge najveća izvozna grana Srbije“.

Ministar je rekao da su „naši inženjeri među pet najboljih u svetu“, a da je „Srbija danas najjača u svetu i Evropi u gejming i blokčejn industriji, koje su 99 odsto orjentisane na svetska tržišta i imaju veliku perspektivu i u narednom periodu“.

U narednih pet godina, kazao je, „Srbija će imati bum IT industrije“ i procenio da će se „na digitalnoj mapi sveta pokazati još jačom“.

„Zato je veoma važno da, u što više gradova, postoje inovacioni startap centri, poput ovog u Užicu, u čije osnivanje Ministarstvo za tehnološki razvoj i inovacije je uložilo oko 50 miliona dinara, a prošle godine je izdvojilo oko tri miliona dinara za njegovo funkcionisanje. Finansijsku podršku ovom i drugim centrima Ministarstvo će nastaviti i u narednom periodu“, kazao je Popović.

On je obećao podršku Užicu u osnivanju tehničkog fakulteta, što je  staro obećanje koje je vlast pominjala godinama, ali ga nije ispunila.

Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“, koja je pomogla osnivanje Regionalnog inovacionog startap centar, ocenio je da je taj Centar opravdao velika ulaganja Ministarstva, jer u okviru njega posluje 60 korisnika od kojih su 23 preduzetničke firme“.

IZVOR: Danas

Za još vesti pratite ERO

#užice #vesti

You may also like

Leave a Comment