Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home MestoUžice Stari grad u Užicu: Nekada je bio glavno srpsko uporište protiv Turaka, a danas je popularna turistička destinacija

Stari grad u Užicu: Nekada je bio glavno srpsko uporište protiv Turaka, a danas je popularna turistička destinacija

by Velimir Popovic
stari grad

Stari grad tokom leta ovaj lokalitet dobio je novi izgled, a u toku su završni radovi trenutne faze

Simbol grada Užica vekovima unazad je Stari grad, koji je sagrađen na litici iznad reke Đetinje. Nekada je bio glavno srpsko uporište protiv Turaka, a danas je mesto koje rado obilaze građani, ali i brojni posetioci iz regiona, jer sa njega puca veličanstven pogled na čitav grad.

– Tokom svih dosadašnjih radova izvršena je restauracija i konzervacija gornjeg srednjeg i donjeg grada, napravljena je kula, kao i kazamat. Ostalo je da se iznad kazamata uradi hidroizolacija i završi uređenje staze sa koje će se pružati prelep pogled na naš grad. Dobili smo sredstva od Ministarstva trgovine, turizma i telekomuinikacija u iznosu od 10 milona dinara za geotehnička i geomehanička istraživanja za budući most koji bi trebalo da poveže magistralu i tvrđavu. Tender je raspisan i očekujemo da uskoro dobijemo izvođača, kako bismo sledeće godine mogli da krenemo u izgradnju mosta koji će, sam po sebi, zaista biti atrakcija – rekao je za RINA Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica.

U rekonstrukciju i konzervaciju do sada je uloženo oko 60 miliona dinara. Iz budžeta Grada izdvojeno je oko 16 miliona, Republika je preko resornih ministarstava izdvojila oko 35 miliona, a prepoznajući značaj i potencijal užičke srednjovekovne tvrđave, američka ambasada je podržala radove sa oko osam miliona dinara.

– Kada se sve što je planirano završi, biće zaokružena turistička ponuda, jer će, pored Starog grada, turisti i posetioci moći da vide i našu hidrocentralu, ali i da, jedinstvenom u Srbiji, Zelenom stazom stignu do neolitskog naselja, koje će takođe uskoro u potpunosti biti završeno. I sve to uz različite propratne sadržaje – rekao je Stojadinović.

Prema obećanjima izvođača radova, u narednih 10-15 dana biće završeni svi aktuelni radovi, ali se tu oni ne završavaju.

– U toku je izrada projekata za vodenu kulu i novi vidikovac, pa se nadam da ćemo, naravno uz pomoć države, nastaviti rekonstrukciju našeg Starog grada – zaključuje Stojadinović.

IZVOR: Oglasna Tabla Užice

Za još vesti pratite ERO

#užice #vesti

You may also like

Leave a Comment