Užice, RS
22°
Облачно
19ч20ч21ч22ч23ч
22°C
21°C
23°C
22°C
21°C
Home DruštvoZanimljivosti Stand up komedija–stil promocije proze Stefana Simića

Stand up komedija–stil promocije proze Stefana Simića

by Velimir Popovic

DSC_2816

U Narodnoj biblioteci, u ponedeljak, 7.aprila održana je promocija knjiga mladog pisca Stefana Simić –„Odjeci ljudskog” i „Pustite nas”. U programu su učestvovali: pesnici Biljana Diković i Milena Marković iz Gornjeg Milanovca, vokalni solista Anđela Maksimović, harmonika– Goran Mitrašinović, a kolektivnu posetu upriličili su učenici srednje tehničke škole „Radoje Ljubičić” iz Užica.

Iako mlad pisac, sa dvadeset pet godina već ima objavljene dve knjige, zbirke socijalno angažovane i ljubavne proze i poezije. Stefan Simić, student sociologije na Filozofskom fakuletetu u Beogradu, okupljenoj publici obratio se ne samo citatima iz svojih dela već i tuđih, nastojeći da tematiku, stil razmišljanja i ideje sebi sličnih približi mladima. Svojim izvođenjem u formi stand up komedije, naterao je publiku ne samo na smeh do suza nego i na razmišljanja o stvarnosti, običnim stvarima koje zanemarujemo i prenebegavamo obuzeti savremenim načinom života.

— Duboko proniknuvši u surovu realnost u kojoj virtuelno postaje realno a internet nam ispira mozak, u kojoj je trend bit bezdušan, kriti emocije ulazeći u sarkazam, uvrede, podsmeh, omalovažavanje, u kojoj nagomilavanje nebitnog postaje lavirint koji obesmišljava puteve koji vode do bitnog, Stefan objašnjava svojim vršnjacima–„bolje je da ćutimo i da se volimo, nego da pričamo o ljubavi. Bolje da verujemo nego da pričamo o veri. Bolje je da živimo nego da pričamo o životu”—navela je Milena Marković, govoreći o delima Stefana Savića, a dodala je i:

—Teme o kojima Stefan piše su mladalačke, teme nove generacije sa fejsbuka i interneta. Ovaj mladi čovek izuzetno zrelo razmišlja o svojoj generaciji, izuzetno realno, osvrćući se i na prošlost–vreme Nato bombardovanja ali i o sadašnjoj situaciji u Srbiji. Ne libi se da kaže šta misli, ne bežeći pri tome u satiru, nego prosto iznosi svoje misli, čak na neki način i filozofska promišljanja o životu, ljubavi, samoći. Ovo su knjige koje su pune poruka kako za mlade tako i za starije–da stanu i da se zamisle nad stvarnošću.

DSC_2954

Pesnik, Biljana Diković, osvrnula se na Stefanove početke književnog stvaralaštva koji su putem fejsbuka prokrčili put do čitalačke publike koja je svojim komentarima na napisano stavila mladom piscu do znanja da je na pravom putu i što se izbora tema i stila pisanja tiče. Kroz nekoliko godina sav njegov književni rad uobličio se u dve predstavljene knjige, i kako je istakla:

—Imao je želju da ljudi shvate da književnost nije samo ono što je napisano i izgovoreno već i ono što ona budi u ljudima. Stefan je to u potpunosti ispunio. Uspeo je da napravi takvu komunikaciju sa čitalačkom publikom na kojoj bi mu pozavideli mnogi poznati i slavni današnji pisci.

DSC_2978

Govoreći o svom radu, Stefan Simić je rekao:

— Ono što mene zanima je sadašnjost, projekcija budućeg, humanistička proza, međuljudski odnosi. Želja mi je da inspirišem ljude, posebno mlade ljude, tako da sam puno angažovan na gostovanjima po školama. U mojoj prozi koja je uglavnom socijalno angažovana ima dosta kritike na račun narkomanije, alkoholizma, sagledavanja nekih budućih problema koji nam tek predstoje kao što je problem s klimatskim promenama i slično. Osim toga, tu je i nekoliko ljubavnih priča. U našoj sredini postoji mnogo mladih pisaca kao što sam ja, ali, na žalost su marginalizovani. Ovo nije vreme za pisce nego za neke druge životne profile kao što su sportisti, političari i slično.

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment