Užice, RS
22°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
25°C
27°C
28°C
29°C
30°C
Home Vesti Srednjoškolci predstavljaju najbolje proizvode

Srednjoškolci predstavljaju najbolje proizvode

by Velimir Popovic
srednjoškolci

Senzori za slepe i slabovide, digitalne umrlice, solarni punjači, samo su neki od od proizvoda i usluga koje će 23. i 24. maja u okviru programa „Učenička kompanija“ biti predstavljene na nacionalnom takmičenju u Beogradu, saopštila je kompanija Nordeus.

Srednjoškolski timovi iz Bača, Beograda, Čačka, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Pančeva, Paraćina, Pirota, Požege, Prijepolja, Sremske Mitrovice, Titela, Trstenika, Užica i Zaječara, na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija, predstaviće svoje proizvode i usluge, kao što su obuća sa senzorima za slepe i slabovide, digitalne umrlice, solarni punjači, slatkiši sa maslačkom i kadifom, android aplikacija za lakšu samomedikaciju i mnoge druge.

Kroz program „Učenička kompanija“ organizacije „Dostignuća mladih“, članice globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja se bavi sprovođenjem programa preduzetničkog obrazovanja, učenici su u svojim kompanijama tokom školske godine sticali znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu. U okviru programa, oni su svoju kompaniju vodili od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanija, a finalistima nacionalnog takmičenja pomagali su i volonteri iz Nordeus fondacije, Generali Srbija, Telekom Srbija, OTP banke i Quantox Technology-ja.

Program „Učenička kompanija“ traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Pobednici ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom finalu koje će biti održano u julu u Estoniji, kada će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 40 zemalja.

Ove nedelje će u okviru posete učenika i njihovih profesora kompaniji Nordeus, jedan od osnivača ove kompanije i suosnivač Nordeus fondacije, Milan Jovović, održati motivaciono predavanje za srednjoškolce-preduzetnike i prisetiti se i svojih početaka.

Izuzetno je važno da mladi danas bazu znanja i veština za budućnost grade već kroz srednju školu. Nove ideje i preduzetnički duh su pokretač ekonomije i društva.

Mladi nam donose naivnost, radoznalost, hrabrost i nov način razmišljanja. To je neprocenjivo. Oduševljen sam sto ovakvim takmičenjem ulažemo u energiju mladih generacija. Mi smo tu da ih podržimo, a njih stotinu su nosioci novih ideja i pokretači nekih novih uspešnih biznisa budućnosti, rekao je Milan Jovović.

U ponedeljak, 23. maja, na prodajnom sajmu u tržnom centru BEO, učeničke kompanije će izložiti svoje proizvode i usluge prolaznicima a članovi žirija će ocenjivati veštine i jedinstvenost ponude učenika. Sledećeg dana, u sali hotela Jugoslavija, učenici će se predstaviti publici i žiriju kroz scenske prezentacije a zatim će u okviru godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji biti proglašeni najbolji nastavnik, poslovni volonter i najbolje učeničke kompanije u ovoj godini. Njima će biti dodeljene statue Preduzetnikus, rad studentkinje vajarstva Anje Vlajsavljević.

Takmičenje organizuje „Dostignuća mladih u Srbiji“ uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, kompanija ManpowerGroup Srbija i Nestle, tržnog centra BEO i Evropske unije kroz projekat BY LEAP.

Program:

23. maj, BEO Shopping Center      10.30 – 11.00 Otvaranje takmičenja

                                                              11.00 – 17.30Sajam učeničkih kompanija

24. maj, hotel Jugoslavija                12.30 – 14.00 Scenske prezentacije učeničkih kompanija

                                                              14.00 – 15.00Koktel

                                                               15.00 – 17.00Proglašenje pobednika i dodela nagrada

O Nordeus fondaciji

Nordeus fondacija osnovana je sa ciljem da se pomogne deci i mladima da steknu veštine, znanja i kompetence potrebne za uspeh u digitalnoj ekonomiji kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja.

U oblasti podrške obrazovanju, fokus je na sprovođenju inovativnih programa zasnovanih na interdisciplinarnom pristupu, iskustvenom učenju i razvoju kompetenci za 21. vek. Dok u oblasti razvoja ekosistema kreativnih industrija, Nordeus fondacija nastavlja sa dosadašnjim naporima Nordeusa kroz sopstvene programe i udruživanjem sa brojnim kompanijama kroz organizacije poput Inicijative Digitalna Srbija i Srpske gejming asocijacije čiji je Nordeus i suosnivač.

IZVOR: Nova Ekonomija

Za još vesti pratite ERO

#vesti 

You may also like

Leave a Comment