Užice, RS
32°
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
33°C
32°C
31°C
30°C
28°C
Home MestoUžice Srednje vrednosti zagađujućih materija u Užicu nisu prekoračile granicu

Srednje vrednosti zagađujućih materija u Užicu nisu prekoračile granicu

by Vladimir Gujanicic

Užice – Zavod za javno zdravlje Užice, Agencija za zaštitu životne sredine i Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” Beograd stalno prate koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu na široj teritoriji Užica, posebno u vezi sa požarom na deponiji „Duboko”, objavljeno je na sajtu grada i navedeno da poslednji preliminarni rezultati za četvrtak ukazuju da srednje dnevne vrednosti zagađujućih materija nisu prekoračile granične vrednosti.

U izveštaju se navode rezultati za sve dane pojedinačno počev od 11. maja zaključno sa 16. majem i ističe da su neprijatne senzacije u vidu izrazito neprijatnog mirisa koje povremeno imaju građani, vezane za konkretne metereološke uslove, koji u toku dana pospešuju zadržavanje oslobođenih zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere.
Dodaje se da neprijatnog mirisa koji podseća na paljevinu, nema u delu dana kada se pojave vertikalna i horizontalna vazdušna strujanja izazvana sunčevim zračenjem koja razređuju i rasipaju zagađujuće materije.

Zato se građanima preporučuje da u periodima kada se oseća neprijatan miris na paljevinu ne borave duže na otvorenom i da drže zatvorene prozore.
Ovo se pre svega odnosi na najosetljiviji deo populacije decu, trudnice, osobe koje boluju od hroničnih plućnih i kardiovaskularnih, kao i drugih akutnih i hroničnih bolesti u kojima je već kompromitovana plućna funkcija.

Iz preventivnih razloga, građanima se preporučuje da drže zatvorene prozore na stambenim objektima u toku noći zbog eventualnog epizodnog pogoršanja vazduha.
Ističe se da na osnovu rezultata do sada sprovedenih ispitivanja kvaliteta vazduha vezano za pojavu dima, odnosno požara na deponiji, nisu konstatovane koncentracije zagađujućih materija koje, mogu imati negativan uticaj na zdravlje pri akutnoj izloženosti.

GZS/Tanjug

You may also like