Home DruštvoMuzika Španska publika ovacijama nagradila Jovana Kolundžiju u Barseloni

Španska publika ovacijama nagradila Jovana Kolundžiju u Barseloni

by Velimir Popovic

Kolundzija Ljivija foto 1

Nastavljajući seriju uspešnih nastupa ove godine , od Belefa preko ARLEMM–a, Ohridskog leta, naš ugledni violinista svetskog renomea, maestro Jovan Kolundžija imao je čast da 21. 08. 2014. svojim nastupom zatvori muzički festival Musica Vila de Llivia u Barseloni.  Festival koji se ove godine održava 33. put, što znači da iza ovako duge tradicije stoji i edukovana publika navikla na svetska imena i interpretacije na visokom nivou, sinoć je višeminutnim ovacijama nagradila nastup Jovana Kolundžije. Impozantno zdanje Velike katedrale u Ljiviji  koja potiče još iz XVIII veka, koja je poznata po svojim izuzetnim dekoracijama i odličnoj akustici, bilo je malo da primi svu zainteresovanu publiku kojoj je naš violinista poznat i od ranije (koncert 17. marta u Barseloni).

Siguran u svoje umeće ali uvek spreman i na nove izazove , maestro Kolundžija je pred sebe stavio zadatak da , uz pratnju jednog od najcenjenijih španskih orkestara –UNESCO Barselona orkestar, pod dirigentskom palicom Gonsala Komeljasa , publici dočara emocije muzike velikih kompozitora  Sebastijana Baha i Georga Fridriha Hendla. Veoma zahtevna Bahova dela Koncert za violinu i orkestar u E–duru kao i Koncert za dve violine i orkestar u d–molu, poznat i kao Bahov Dupli violinski koncert koji je odsvirao zajedno sa najboljim španskim violinistom mlađe generacije Hozeom Fernandezom bili su jedinstven doživljaj za špansku publiku. Na kraju, Hendlovim velikim delom, Concerto grosso, op.6. br.11.i br. 5, maestro Kolundžija i orkestar UNESCO veličanstvenim izvođenjem stavili su tačku na ovogodišnji festival u Barseloni.

Već u ranim jutarnjim časovima, španska kritika je reagovala ističući svu virtuoznost našeg violiniste i lakoću u interpretaciji dela koja su ovako  pitko savladiva samo izuzetnim majstorima violine.

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment