Užice, RS
22°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
25°C
27°C
28°C
29°C
30°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Snežana i sedam patuljaka Ljubivoja Ršumovića prvi put u Užicu

Snežana i sedam patuljaka Ljubivoja Ršumovića prvi put u Užicu

by Velimir Popovic

pozoriste

U Narodnom pozorištu 16. decembra održana je konferencija za štampu pred premijeru predstave za decu „Snežana i sedam patuljaka” po motivima bajke braće Grim koju je napisao Ljubivoje Ršumović i koja je svojevremeno bila veliki hit u izvođenju dečijeg pozorišta „Boško Buha” iz Beograda. Prvi put u izvođenju ansambla užičkog Narodnog pozorišta, Ršumovićeva „Snežana…” premijerno će biti izvedena u subotu, 18. decembra u 12 časova na Maloj sceni.

Direktor Narodnog pozorišta, Zoran Stamatović na konferenciji je rekao:

— Nekoliko godina unazad ne menjajući kvalitete pozorišta, prilagođavajući se vremenu, rešili smo da u pomoć pozovemo, koga drugog nego nekog svog, ovog puta cela autorska ekipa su Užičani, na šta sam jako ponosan, od pisca, reditelja, kostimografa, scenografa, autora muzike, glumaca našeg ansambla, saradnika koji će, nadam se, jednog dana postati naši članovi. Boreći se da to ne znači odustajanje od kvaliteta i dobrog puta kojim ovo pozorište ide, izabrali smo baš ovaj tim i siguran sam da će taj tim zadovoljiti kriterijume publike, potvrditi kvalitet kojim je ovo pozorište išlo i doneti još jednu dobru predstavu, na zadovoljstvo dece, roditelja i nas samih. Ova predstava je potvrda koliko jedan upečatljivo autorski rad može da nadoknadi one druge nemogućnosti. Ne kažem da materijalne mogućnosti i autorski rad isključuju jedno drugi, naprotiv, najbolje je da jedno drugo prate i dopunjuju se, ali smo pokušali da glorifikujemo autorski rad i vrednost ljudi i dobijemo dobar rezultat. Visokom profesionalizacijom nekada se gubi entuzijazam u radu, a bez entuzijazma, kao što potvrđuju ovi mladi saradnici u predstavi koji su igrali bez nadoknade, nema ni dobrog pozorišta.

Ističući da je ovo 526–ta  premijera u Narodnom pozorištu, umetnički direktor Nemanja Ranković, je predstavljajući ekipu predstave „Snežana i sedam patuljaka” naglasio:

— Jedno vreme ovo pozorište se nije bavilo dečijim repertoarom, međutim poslednjih par godina smo shvatili da je velika potreba naše najmlađe publike da i oni imaju u ovoj kući predstave za njih. Sa Brankom Popovićem, koji je i reditelj ove predstave, sam intenzivno zadnjih pola godine pregovarao koji bi to tekst i koji autor trebalo da se nađe na našem repertoaru, i izbor je pao na našeg pisca za decu na koga smo svi ponosni, Ljubivoja Ršumovića.  Ovo je prvi tekst ovog pisca koji se izvodi u našem  pozorištu, nadam se ne i poslednji, jer smo u pregovorima da za ovu kalendarsku godinu radimo još jedan njegov tekst. Kako je i reditelj kao čovek ove kuće i celo pozorište svesno situacije u kojoj živimo, nismo želeli da se predamo i da pristanemo na nerad kao izgovor za nemaštinu i nemaštinu kao izgovor za nerad.

Branko Popović, reditelj, ističući posebno zadovoljstvo što radi sa ansamblom koji je jedan od najboljih u Srbiji, o svom radu i postavci Ršumovićevog komada je rekao:

—Ovaj komad je izazov iz nekoliko razloga. Jedan od njih je što se prvi put radi bajka koju je napisao Ljubivoje Ršumović, koje je u svakom pozorištu koje je izvodilo postalo pravi hit, kao što su hit i sve njegove pesme za decu. Komad je interesantan zbog toga što je autor u njemu spojio motive tri bajke koje su deci poznate i napravio od njih jedan zanimljiv miks. Tu se pojavljuju i motivi „ Pepeljuge” i „Uspavane lepotice” i naravno motiv „Snežane i sedam patuljaka”. Komad je izazov i po tome što ga radimo na Maloj sceni, jer je tu i način igre drugačiji nego na velikoj sceni, što je tu sve kao na dlanu, pred decom, pred publikom, što je kontakt neposredan i što ono što se radi za decu mora da se radi kao za odrasle, ali još bolje. Ova bajka, koja je napisana po svim pravilima dobro napisanog komada i dobro napisane bajke ima nekoliko poruka koje su nam za ovo vreme jako važne. Prva poruka je da je ovo vreme u kome nam evidentno treba ljubavi i mi moramo da se pozabavimo svojom decom i samim sobom i da svi stanemo pred neko čarobno ogledalo i da kažemo koliko smo u tom pogledu učinili i koliko smo spremni da u ovom vremenu nešto tako uradimo, koliko širimo dobrotu, da na neki način kažemo da li se uopšte bavimo decom, nama i da li zaista iskreno verujemo u tu ljubav u koju se vrlo često zaklinjemo. Ova bajka donosi jednu novu dimenziju koja je potrebna ovom vremenu a to je dimenzija poštenja i dobrote. Smatram da nam to jako treba i da treba stalno da to ponavljamo i obnavljamo i zbog toga je ova bajka neprolazna jer su to dve vrednosti na kojima počiva svako društvo, svaka porodica. Treća činjenica koja je jako važna u ovoj bajci jeste pitanje rada. Patuljci se u ovom komadu pojavljuju kao simbol odgovornog i poštenog rada. Takav rad nam treba na svim nivoima i mi treba decu da od samog početka učimo da je rad nešto što treba da oplemeni, da im ponudimo rad kao jednu lepotu u kojoj treba da uživaju. Treba da im pokažemo da rad nije nikakvo mučenje, nikakvo satiranje, rad nije nešto od čega treba bežati, nego nešto što će nam pomoći da nam sutrašnji dan bude lepši, način da steknemo nove prijatelje, saradnike, i da u radu treba da uživamo. Ovo su jako važne činjenice koje nosi ova bajka, i koja je u ovom trenutku bila potrebna.

Divna Marić, Snežana Kovačević, Biljana Zdravković i Branko Popović

Divna Marić, Snežana Kovačević, Biljana Zdravković i Branko Popović

Kostimograf, Snežana Kovačević, je istakla da su kostimi spremni za premijeru i da ih je bilo jako izazovno raditi:

—Posebno sam ponosna na kreaciju maski koje je naša šminkerka odlično uradila a i scenografija i kostim se podržavaju. Jako je teško raditi u oskudici, kad se kostimi moraju uraditi od jeftinih materijala, što iziskuje dosta truda, da se mnogo više šije, doslikava, no ponosna sam na ono što smo uradili.

Muziku za predstavu je radio Zoran Vuković, koji je i autor songova koji su za ovu bajku specijalno napisani. Zadovoljan saradnjom sa muzikalnim glumcima koji su jako brzo završili snimanja u tonskom studiju, rekao je da su songovi prihvatljivi za decu, pevljivi i da se nada da će se mlada publika zabaviti i da će prihvatiti muziku.

Ogledalo, koje u ovom komadu oživljuje u glumi Divne Marić, ovog puta je zavetno ali i čarobno..Divna je, kako je istakla, pre nekoliko godina počela ponovo da veruje u Deda Mraza i da se nada da će je deca posle predstave tako i doživljavati i da će uspeti da im ispuni bar neke imaginarne želje. Poruka predstave koju je glumica istakla je: „Od ljubavi i dobrote se raste”!

Snežanu igra Biljana Zdravković koja je istakla da se nada da će na publiku uspeti da prenese deo zajedništva i radnog duha koji je ekipa razvila tokom proba.

Grdanu, Snežaninu maćehu, igra Momčilo Murić koji se prvi put u svojoj karijeri oprobava u ulozi žene.

Od ostalih članova ekipe tu su:Bunar želja–Vladimir Kurčubić, Žabac/Princ– Hadži Nemanja Janković, Lovac/Dobrica–Goran Šmakić, patuljci:

Mudriša–Ivana Pavičević Lazić

Dragiša–Janko Radišić

Ljutiša–Dragana Vranjanac

Stidiša–Vladimir Kurčubić

Spaviša–Nikola Popović

Glupiša–Svetislav Jelisavčić

Plačiša–Biljana Prokić

Scenografiju je uradila Tamara Bušković, a dizajn svetla Aleksandar Rosić.

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment