Home Društvo „Skulpture i crteži“ Dejana Trivunca u Užicu

„Skulpture i crteži“ Dejana Trivunca u Užicu

by Velimir Popovic
skulpture i crteži
UŽICE – „Skulpture i crteži“ Dejana Trivunca u Užicu.

Postavku čini sedam skulptura u belom mermeru, nastalih tokom poslednje decenije, i sedamnaest crteža koji su studije i skice za njegova buduća vajarska dela.

Umetnik je uspeo da stvori suptilne i nežne oblike savijenih tkanina, ali i druge forme, u tvrdoći potpuno belog mermera koji potiče sa planine Venčac, kod Aranđelovca, i okoline Prilepa.

„Mermer je podatan, dozvoljava mnogo toga. Renesansa i mnogi istorijski periodi u likovnoj umetnosti su nastali samo od mermera“, kazao je vajar čije skulpture su i dokazi o izuzetnoj preciznosti i strpljivosti.

„Nekada mi se čini da su te skulpture više crteži u kamenu, nego što su forme“, svedočio je Trivunac.

Za izložene crteže kaže da su nastajali nekoliko meseci kao studije za novi vajarski ciklus.

„Učinilo mi se da zavređuju da budu opremljeni i nezavisni radovi“, objašnjava i kaže da je crtež njegov omiljeni likovni izraz i da pokušava da ga prenese u treću dimenziju.

„Skulpture i crteži“ Dejana Trivunca u Užicu 3

Foto: Rada Popović

Branka Milutinović, istoričarka umetnosti, napisla je u katalogu o izložbi da  Trivunac „ovekovečava u mermeru „trenutak ranjivosti“ ujedno tragajući za nedograđenim koje je satkano od želja, sećanja, iskustva“

„Trivunac u svom stvaralačkom radu transformiše mermer, prozivajući taj svet beline. U svakoj skulpturi počinje iznova svoj umetnički hod hvatajući, na trenutak, začudnost koja je iskorak ka sveobuhvatnosti, beskraj početka i početak beskraja“, napisla je istoričarka umetnosti.

„Skulpture i crteži“ Dejana Trivunca u Užicu 4

Foto: Rada Popović

Dejan Trivunac je rođen u 1967. godine u Aleksincu. Diplomirao je primenjeno vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na kome je umetnički saradnik za skulpturu u kamenu. Izlagao je na više grupnih i nekoliko samostalnih izložbi i dobitnik je nagrada za crtež i skulpturu.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice #društvo #umetnostikultura

You may also like

Leave a Comment