Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home VestiRegion Selo Sa Najviše Dece, A Nemaju Igralište

Selo Sa Najviše Dece, A Nemaju Igralište

by Velimir Popovic
igraliste

Da je Bitojevac kod Požege staračka sredina, pa i da razumeš zašto ovaj deo Mesne zajednice Rasna nema dečje igralište. I da u ovom naselju koje napola deli magistrala ne postoji prostor za sportski teren i zabavu najmlađih, i to nekako da razumeš. Ali nije ni do jednog ni do drugog.

Nego je do, reći će meštani Bitojevca, koji jedni smatraju za zaselak Rasne, a drugi za predgrađe Požege od koje je razdvaja tri kilometra prema Užicu, nezainteresovanosti i lenjosti državnih mastiljara. A njima ni bezmalo godinu dana nije dovoljno da lupe pečat na papir koji bi sa pravne strane rešio problem izgradnje igrališta i posle koga bi sve bilo lakše.

Zaboravljena utrina

Milina videti toliku decu u Bitojevcu. Neobično za srpske prilike, ali ovde u prečniku od 300 metara raste oko 50 dečaka i devojčica koji, osim u dvorištima svojih kuća, nemaju gde da se igraju. Već par godina, jer im roditelji obećaše da će u naselju nići sportski teren okružen parkovskim mobilijarom, obigravaju oko jedne zapuštene, neravne parcele oko koje neretko osvane gomila smeća, nestrpljivi da se ona dovede u red i da se na njoj rastrče za loptom i zanjišu na ljuljaškama.

Ni eventualno opravdanje da država od Rasne i Bitojevca nema ćari, pa zato žmuri na potrebe ovdašnjih mališana, ne pije vodu. Ovde je podosta malih porodičnih firmi, od proizvođača kora za gibanicu do automehaničara, stočara, proizvođača nameštaja, cveća… koje uspešno posluju, zapošljavaju i plaćaju porez. Takođe i porodica koje imaju velika poljoprivredna gazdinstva i solidno žive od stoke i njive.

– Da se čeka saglasnost da na parceli koju mi želimo da pretvorimo u igralište neko moćan izgradi šoping centar ili luksuzni kompleks, odavno bi imao dozvole – kaže Milutin Čolić iz Bitojevca, jedan od inicijatora da se u naselju napravi igralište i zasad deda troje unučadi.

 

 

Parcela o kojoj govori je zapuštena, zaboravljena utrina površine dvadesetak ari koja pola veka ne služi ni čemu i u vlasništvu je države, odnosno Poljoprivredne škole „Ljubo Mićić“ iz Požege. Ideja o izgradnji terena sa golovima za mali fudbal i koševima, oko koga bi se nalazile sprave za zabavu najmlađih, priča Čolić, pokrenuta je pre tri godine. Podržali su je svi odbornici iz Rasne.

„U našem delu sela nalazi se državno parče zemljišta od nepunih 20 ari koje je decenijama nekorišćeno i kao takvo je zaraslo i veliko je ruglo oko koga se nalaze stambene kuće… U prečniku od 500 metara od pomenute parcele živi šezdesetoro dece, od beba do predškolskog i školskog uzrasta… U demografskom posrtanju Srbije na svakom koraku, naše selo Rasna je svetao primer uverljivog i vidljivog demografskog rasta… Teško da bilo koje selo u Srbiji danas ima na toliko malom prostoru toliko dece. Uprkos tome i toj činjenici ta deca nemaju, osim u kućnom i školskom dvorištu, gde da se igraju“, navedeno je u pismu ispod koga su potpis stavila 102 žitelja Bitojevca i koji je predato opštini Požega.

Skupština SO Požega je jednoglasno stala uz građane Bitojevca koji su prošle godine Poljoprivrednoj školi uputili molbu da se odrekne zemlišta u korist MZ Rasna, zapravo dece iz Bitojevca. Avgusta 2019. škola je dala saglasnost. Ostalo je samo da pristanak da Republička direkcija za imovinu.

„Zovite posle Božića…“

– Direkciji smo se obratili 14. novembra prošle godine i potanko objasnili da u Bitojevcu ima puno dece koja nemaju gde da se igraju, da zemljište koje tražimo škola ne koristi, da želimo da napravimo igralište. Nedugo zatim smo, interesujući se dokle je stigao predmet, zvali Direkciju, ali nam je rečeno da opet pozovemo posle Božića. To smo i učinili, a odgovor je bio da čekamo još i da im se ubuduće obraćamo posredstvom opštine – objašnjava Milutin Čolić.

 

 

Vreme je prolazilo, ali u Bitojevac iz Beograda nije stizao nikakav odgovor. U međuvremenu ovde je zaljuljano još nekoliko kolevki.

– Negde proletos, u izbornoj kampanji, posetio nas je predsednik opštine Đorđe Nikitović u pratnji projektanta iz Čačka. Predsednik nam je rekao da će uskoro sve biti završeno, da će Direkcija dati svoj pristanak. Investitor je kazao da će ceo projekat biti gotov za 15 dana, a predsednik obećao da će izradu projekta finansirati opština, naglašavajući da je Bitojevac prioritet zbog velikog broja dece – kaže Čolić.

Mnogo vremena je prošlo od te posete, još više od dana kada je Direkciji predat zahtev da Rasnoj dodeli utrinu. Direkcija do danas nije dala saglasnost, a još nema ni obećanog projekta.

– Projekat za igralište u Bitojevcu će biti završen za 10-15 dana i u njegovoj izradi se kasnilo zbog zdravstvenih problema koje je imao projektant – kaže za „Blic“ Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

Po njegovim rečima, u Požegi je proletos napravljeno dečje igralište. U planu su, nastavlja on, još tri – od čega dva u gradu i jedno u seoskoj sredini.

– Da li će to treće biti u Bitojevcu, još ne znamo, jer ima mnogo lokacija kojima su potrebna igrališta. Zavisiće i od novca – kaže Nikitović.

Lokalna samouprava, navodi, nema informacije iz Republičke direkcije za imovinu zbog čega se čeka na izdavanje dozvole za prenos vlasništva parcele…

Ne mogu svi u dvorište

– Igramo se u dvorištima, ali ona su mala i u njima ne mogu da se sakupe sva deca. Bilo bi lepše da imamo igralište i oko njega ljuljaške, klackalice, tobogan… Da dečaci igraju fudbal, a mi odbojku i vežbamo gimnastiku. Mnogo je male dece kojoj trebaju sprave za zabavu – kaže Ksenija Ilić, 12-godišnjakinja iz Bitojevca.

 

Autor/Izvor: Vladimir Lojanica/Blic

Za još vesti pratite ERO

You may also like

Leave a Comment