Užice, RS
17°
Ведро
3ч4ч5ч6ч7ч
17°C
16°C
16°C
16°C
18°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Šekspir festival u Čortanovcima dovodi Glob teatar u Srbiju

Šekspir festival u Čortanovcima dovodi Glob teatar u Srbiju

by Velimir Popovic

Hamlet foto

Nakon uspešnog gostovanja „Henrija VI” (Fond Laza Kostić, Narodno pozorište Beograd i Glob teatar) pre dve godine u Glob teatru u Londonu, reditelj ove predstave Nikita Milivojević, kako je izjavio u intervju RTS –onako  kako je to kod nas jedino moguće kroz jednu prijateljsku i privatnu posetu producenata Glob teatra u Čortanovcima,došao je do  ideje koja će ove godine biti i realizovana – gostovanje Globa u Čortanovcima na Šekspir festivalu.

Ansambl Glob teatra je povodom obeležavanja 450 godina od rođenja Viljema Šekspira, na njegov rođendan– 23. aprila krenuo na veliku svetsku turneju  koja će trajati dve godine, sa predstavom „Hamlet” u režiji Dominika Dromgula i Bila Bakhursta. Turneja Globa sa „Hamletom” se završava 23. aprila 2016. kada se obelešava 400  godina od smrti čuvenog pisca, a na ovom proputovanju kroz skoro sve zemlje sveta u Srbiji će gostovati 19. juna u Čortanovcima i ovom predstavom otvoriti novoustanovljeni Šekspirov festival.

Vila Stanković

Dvorac Vila Stanković- scena na otvorenom za Šekspir festival

Šekspirov festival u Srbiji se ove godine organizuje prvi put, s namerom organizatora – Itaka art teatra iz Inđije iza koga stoji reditelj Nikita Milivojević da postane tradicionalan .Ove godine tokom sedam dana trajanja u srednjevekovnom zamku  Vile Stanković u Čortanovcima  će prikazati savremenu svetsku produkciju rađenu po dramama Viljema Šekspira.  U organizaciju ovog festivala uključeno je i Pozorište mladih iz Novog Sada gde će se odigrati nekoliko predstava iz glavnog programa festivala. Pozoriše mladih je istovremeno  rezervna lokacija u koju se sele predstave  iz Čortanovaca u slučaju loših vemenskih prilika koje bi onemogućile teatar na otvorenom.

Na glavnom programu Šekspir festivala su: 19. jun: Glob teatar–„Hamlet”, 20.juna: Državno dramsko pozorište „Kote Marjanišvili” Tbilisi, Gruzija–„Kako vam drago”, 21. juna: Mestno gledališče ljubljansko , Ljubljana, Slovenija–„Ukroćena godopad”, 22. jun: Fond „Laza Kostić” Beograd, Glob teatar London, Narodno pozorište Beograd –„Henri VI”, 23. juna: u  Pozorištu mladih u Novom Sadu, pozorišna trupa „Rajska ptica” Atina, Grčka–„Romeo i Julija za dvoje”, 24. jun u Pozorištu mladih: Nina Salinen, Helsinki, finska/Los Anđeles , SAD–„Siroti siroti Lir”(po drami „Kralj Lir”), 25. jun u Pozorištu mladih: Akademija umetnosti Novi Sad, studenti II godine glume i režije izvešće „Muzej Šekspir”.

U Kulturnom centu Inđija , prostorijama Itaka art centra i Pozorištu mladih u Novom Sadu u sklopu pratećeg programa biće izvedene radionice, projekcije dokumentarnih i igranih filmova rađenih po motivima drama V. Šekspira.

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment