Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoZanimljivosti Sajt Ero i Laguna vas nagrađuju!

Sajt Ero i Laguna vas nagrađuju!

by Velimir Popovic

 naslovna nagradna igra 1

Gradski portal Ero u saradnji sa Izdavačkom kućom „Laguna” je u februaru za svoje verne čitaoce pripremio zanimljivu nagradnu igru. Svakog utorka na sajtu Ero postavićemo nagradno pitanje, a onima koji budu najbrži i tačno odgovore, poklonićemo  jednu vrednu knjigu ove beogradske izdavačke kuće.

Ovog utorka dvoje najbržih čitaoca koji tačno odgovore na pitanje, koje se nalazi na kraju teksta i pošalju ga na e–mail adresu office@ero.rs nagradićemo knjigom „Montevideo, Bog te video!”, Vladimira Stankovića.

montevideo1

Vladimir Stanković, Montevideo, Bog te video!

Ukratko o knjizi

Priča o razvoju fudbala u Srbiji pre II svetskog rata, a time i jugoslovenskog. Fokus je na događajima iz 1930. kada je jugoslovenska reprezentacija u kojoj su igrali samo fudbaleri iz Srbije otputovala u Montevideo na Svetsko prvenstvo. Obilje faktogtrafskih podataka o klubovima, utakmicama, prvenstvima, rivalstvima… Mnoštvo informacija o tadašnjim tzv. politčkim i društvenim prilikama. Centralni toponim je kafana na Slaviji u kojoj se okupljaju novinari, ljubitelji fudbala, bivši igrači i funkcioneri koji pričaju o fudbalu i prilikama u zemlji uopšte. Zanimljiv deo knjige čine citati iz tadašnje štampe. Naglas ih čitaju gosti kafane, citira ih sam pripovedač. Najzanimljivije je oživljavanje događaja na putu, tokom boravka u Montevideu, kada do izražaja dolazi autorovo iskustvo sportskog novinara koji prenosi utakmice, kao i opis dogodovština tokom povratka i svečanog dočeka. U knjizi se nalazi tridesetak crno-belih fotografija i skenova novinskih naslova i delova članaka.

Sadržaj

Jedinstvena priča o okolnostima pod kojima su srpski fudbaleri u jugoslovenskim dresovima 1930. godine učestvovali na Svetskom prvenstvu u Urugvaju. Ova knjiga oživljava legendarne igrače Mošu i Tirketa, prekookeansko putovanje brodom „Florida”, senzacionalnu pobedu protiv Brazila, ali i jednu od najneverovatnijih sportskih nepravdi, i najzad oduševljenje Beograđana koji su dočekali svoje heroje.

Vladimir Stanković napisao je svedočanstvo o zaboravljenim događajima koji su legendarni podvig srpskih fudbalera učinili velikim jugoslovenskim fudbalskim uspehom, o entuzijazmu i istrajnosti, časti i odlučnosti, prijateljstvu i veri, o vremenu i okolnostima u kojima se fudbal igrao sa strašću prve ljubavi.

Drugi o knjizi

„Vladimir Stanković se potrudio da iz prašnjavih arhiva, sa izbledelih fotografija i iz novinskih tekstova otme ono malo sačuvanog filmskog materijala, od svih zaboravljenog, i da produži život jednom sportskom podvigu koji će posle svega što je pokrenula ova knjiga ostati zapamćen kao ’srpski fudbalski ep’.” Zvonko Šimunec

O autoru

Vladimir Stanković (7. 5. 1949, Knjaževac) jedan je od onih malobrojnih srećnika koji su od rane mladosti znali šta će raditi u životu. Oduvek je tvrdio da će biti novinar, i to sportski. Posle decenije dopisničkog rada za zagrebački „Vjesnik”, 1979. prelazi u „Borbu”, na mesto urednika sportske rubrike, a kasnije u ovoj kući uređuje sportski nedeljnik „Tim” i osniva košarkaški mesečnik „Koš”. Godine 1992. odlazi u Španiju, u Barselonu, u kojoj živi i danas. Uz dopisnički rad za više srpskih medija („Borba”, „Naša borba”, „Vreme”, „Novosti”, „Sport”, „Blic”, NIN, RTS…) aktivno sarađuje u nekoliko vodećih španskih novina. Montevideo, Bog te video! njegov je prvi roman, ali ne i prva knjiga. Dobitnik je više nagrada među kojima su i Majska nagrada Sportskog saveza Srbije (2011) i Nagrada za životno delo Udruženja sportskih novinara Srbije (2013).

Nagradno pitanje glasi: Likovi kojih legendarnih fudbalera, jugoslovenske reprezentacije koja je igrala na Svetskom prvenstu u Urugvaju, su oživljeni u knjizi Vladimira Stankovića?

Odgovore šaljite na e–mail adresu office@ero.rs

You may also like

Leave a Comment