Užice, RS
12°
Ведро
3ч4ч5ч6ч7ч
12°C
11°C
11°C
12°C
14°C
Home MestoUžice RFZO o slučaju trudnice Ilić: Poslodavac 1. jula podneo zahtev za isplatu

RFZO o slučaju trudnice Ilić: Poslodavac 1. jula podneo zahtev za isplatu

by Velimir Popovic
rfzo

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) istakao je danas da nisu kasnili u slučaju trudnice Tijane Ilić, jer rok za plaćanje u konkretnom slučaju još nije istekao. RFZO je istakao kako je poslodavac zahtev za bolovanje predao 1. jula ove godine.

Filijala za zlatiborski okrug RFZO-a je naveo da Ilić privremeno sprečena za rad zbog održavanja trudnoće od 05. aprila ove godine i dodao da prvih 30 dana pada na teret poslodavca AD Prvi partizan Užice, a da od 05. maja ove godine naknadu zarade isplaćuje RFZO.

„Poslodavac je bolovanje za maj mesec predao ovoj Filijali 01. jula ove godine, tako da će isto biti plaćeno u zakonskom roku od 30 dana od dana predaje zahteva. Ističemo da kašnjenja od strane Republičkog fonda nema, jer rok za plaćanje u konkretnom slučaju još nije istekao“, naveo je zlatiborski Fond.

U Fondu su istakli da su trudnicu Ilić upućivali da se obrati poslodavcu.

„Budući da u tom momentu poslodavac još uvek nije ni podneo Zahtev za isplatu bolovanja. Imenovana je, više puta detaljno informisana od strane zaposlenih u ovoj Filijali o svim činjenicama i proceduri koja se tiče isplate naknade zarade, i obaveštena je da njen poslodavac mora podneti Zahtev da bi Filijala uopšte mogla da isplati naknadu zarade“, naveo je RFZO i dodao:

„Napominjemo da je navedeni poslodavac u predhodnom periodu plaćao naknadu zarade uz zaradu zaposlenima iz svojih sredstava, pa je podnosio zahtev za refundaciju, a da u poslednjih nekoliko meseci istu ne plaća, već podnosi zahtev za isplatu naknade zarade ovoj Filijali.“

RFZO, odnosno Filijala za zlatiborski okrug sa sedištem u Užicu, istakao je da oni isplatu naknade zarade vrše u zakonom propisanim rokovima, i pored toga preduzima i druge mere kako bi naknada zarade osiguranicima bila isplaćena u što kraćem roku.

„U tom smislu, u kontaktu sa poslodavcima, Fond svakodnevno apeluje da se što ranije i ažurnije podnose zahtevi, kako bi im Filijale mogle isplatiti naknadu zarade. Takođe, svaki osiguranik koji se obrati Filijali dobija sve relevantne informacije i svu konkretnu pomoć kako bi svoje pravo ostvario u što kraćem roku“, tvrde u RFZO-u.

Inače, Tijana Ilić iz Užica navela je ranije da ove godine kasne uplate dok su na trudničkom bolovanju i da je kašnjenje ove godine bilo skoro mesec dana.

„Pokušala sam da se obratim RFZO, zvala sam, oni se najčešće ne javljaju na telefon, a kada sam uspela da ih dobijem dobila sam neki onako neodređen odgovor u smislu šta ja to pitam, biće isplaćeno nekad. Kada pitam konkretno kada će biti isplaćeno odgovor ne dobijam“, kaže trudnica Tijana Ilić.

IZVOR: nova.rs

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment