Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

Petnaesti regionalni književni festival „Na pola puta“, koji je trebalo da bude u aprilu, ali je odgođen zbog pandemije korona virusa, održaće se u Užicu, od 28. do 30.oktobra, uz primenu propisanih mera zaštite.

Festival su, 2006. godine, pokrenuli Ružica Marjanović, profesorka u Užičkoj gimnaziji, i Nenad Veličković, univerzitetski profesor i pisac iz Sarajeva. NJihova ideja je da se srednjoškolci upoznaju sa kvalitetnim savremenim književnicima iz Srbije i regiona, ali da se đacima pruži prilika da razgovaraju o temama, filmovima i knjigama koje ih interesuju, a za koje nema mesta u školskom programu.

Tokom festivala, pisci i drugi stvaraoci, tokom redovnih časova književnosti u gimnaziji, drže predavanja, a uveče se organizuju javna čitanja i razgovori sa njima, koje moderiraju učenici.

U skladu sa merama zaštite, predavanjima i večernjim čitanjima u gimnaziji moći će da prisustvuje maksimalno 30 posetilaca. Ostali zainteresovani imaće priliku da uživo prate festivalski program putem Fejsbuk profila, Jutjub kanala i Instagram stranice festivala „Na pola puta“.

Večernja čitanja, koja će se organizovati u Užičkoj gimnaziji, počinju u 18, 30 časova.

Prve večeri gosti će biti Almir Alić (Sarajevo/Tuzla), Lana Bastašić (Banja Luka/Beograd) i Darko Cvijetić (Prijedor).

U četvrtak publika će čuti Draška Sikimića (LJubinje), kao i Gorana Markovića (Beograd), a posednje večeri – Radmilu Petrović (Beograd/Arilje), Josipa Mlakića (Uskopolje) i stalnog gosta-domaćina Nenada Veličkovića.

Osim njih, gostovaće i Dejan Ilić (Beograd) iz Fabrike knjiga, prijatelj festivala.

Izvor: Danas

Related Posts

Leave a Comment