Užice, RS
15°
Делимично облачно
2ч3ч4ч5ч6ч
14°C
14°C
14°C
14°C
14°C
Home DruštvoUmetnost i kultura „Reflektor“ – prva galerija koja se preselila iz grada u selo

„Reflektor“ – prva galerija koja se preselila iz grada u selo

by Vladimir Gujanicic

Prva samostalna izložba u novom prostoru je „Slon u sobi“ umetnika Aleksandra Rakezića iz Beograda, koja će biti otvorena 27. aprila.
Užice – Sedam godina su se bavili savremenom umetnošću u gradu, u renoviranoj zgradi bivše kasarne u Užicu, a sada su se preselili na selo, u prostorije nekadašnje seoske škole u Gorjanima. Riječ je o mladoj galeriji „Reflektor“ koju odlikuje niz kvalitetnih programa, koja je, između ostalog, ušla u uži izbor za dodjelu „Politikine“ nagrade početkom 2022. godine zahvaljujući izložbi Uroša Đurića „Stanje stvari“.

Sada, povodom ovog tek završenog preseljenja na selo, iz „Reflektora“ su saopštili: „Galerija je prošle godine zatvorila svoja vrata u prostoru bivše kasarne i prestala sa radom na toj lokaciji“. Tokom 2023. godine pronađen je novi prostor i ‘Reflektor’ se preselio na novu lokaciju u selu Gorjani, nedaleko od Sevojna, gde nastavlja sa radom u bivšoj seoskoj osnovnoj školi. Kao prva seoska galerija savremene umjetnosti u sklopu novog Kulturnog (de)centra ‘Reflektor’. Naša nova-stara galerija je presedan u našem okruženju koji u potpunosti mijenja postojeću paradigmu i donosi umjetnost iz urbanih sredina na selo.

Vraćanje dostojanstva slici

Najavljuju da su ovdje planirane brojne aktivnosti KDC-a „Reflektor“: od izložbi domaćih i stranih umjetnika, do radionica sa djecom, predavanja poznavalaca umjetnosti, projekcija filmova i video radova, razgovora sa umjetnicima. Novi prostor se sastoji od izložbenog prostora u kojem će se odvijati programi, male knjižare (biblioteke), kao i rezidencijalnog dijela za umjetnike.

„Prva seoska galerija savremene umetnosti tako bi nastavila pionirski rad koji je Udruženje likovnih umetnika Užica započelo u Užicu, kada je napuštenu zgradu pretvorilo u mini kulturni centar koji je postao važno i prepoznatljivo mesto u domaćoj i regionalnoj umetnosti. mapa.“

Zvanično otvaranje tog galerijskog prostora u Gorjanima proslavljeno je 23. ovog mjeseca pop-up izložbom Aleksandra Dimitrijevića i studenata pod nazivom „Skladištenje uspomena“ (uz podsjećanje na ono što je do sada urađeno i izloženo u „Reflektoru“). „). A KDC „Reflektor“ u subotu, 27. aprila, ovde otvara svoju prvu samostalnu izložbu: reč je o izložbi mladog beogradskog umetnika Aleksandra Rakezića pod nazivom „Slon u sobi“. Kako se navodi u njenom saopštenju, postoji mnogo događaja u društvenoj, kulturnoj i političkoj sferi koji bi se mogli opisati kao slučajevi „slon u sobi“.

U Škotskoj ste Škotlanđani i dobrodošli ste

„S tim što se kroz ovu izložbu i dalje dotičemo tog ‘slona’ koji je vezan za kulturnu javnost i elitističke sisteme vrijednosti. Metafora slona predstavlja animozitet akademske zajednice i kulturne javnosti prema estetici i ukusu radničke klase, kao i prema slikama koje oni stvaraju/konzumiraju’“, saopšteno je iz KDC „Reflektor“ uz napomenu da je izložba ovdje će biti otvoren do 10. maja.

You may also like