Užice, RS
28°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
24°C
23°C
21°C
21°C
20°C
Home MestoUžiceDešavanja Raspodela humanitarne pomoći iz Australije u organizaciji Kola srpskih sestara

Raspodela humanitarne pomoći iz Australije u organizaciji Kola srpskih sestara

by Velimir Popovic

DSC_1259

U kući pored Parohijskog doma, 31. januara je izvršena prva raspodela humanitarne pomoći koju je prikupila Parohija i crkvenoškolska opština Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan iz grada Kisboro, Viktorija iz Australije. Organizaciju i distribuciju ove pomoći pravoslavna crkva iz Užica je poverila Kolu srpskih sestara.

Slobodanka Mira Stanković Ćirković predsednica Kola srpskih sestara iz Užica ovom prilikom je izjavila:

— Ova donacija je u stvari pomoć koju su organizovale tri srpske porodice iz okoline Melburna koje su želele da ostanu anonimne, a u organizaciji pravoslavne crkve i crkvenoškolskih odbora. Pošiljka je veoma pedantno upakovana i klasifikovana po uzrastu, jer se uglavnom radi o polovnoj garderobi, ćebadima, posteljini. Zainteresovanost sugrađana je zaista velika, a Kolo srpskih sestara zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u humanitarnom radu, uz pomoć škola i sveštenstva ima detaljne spiskove najugroženijih sugrađana. Znamo da i pored ovako velike donacije koja je pristigla neće biti dovoljno za sve ugrožene, ali i ovako malo, za nekog ko nema ništa, puno znači. Danas ćemo podeliti pakete Dečijem odeljenju i odeljenju neonatologije, Opšte bolnice Užice, Udruženju multipleskleroze i Osnovnim školama „Nada Matić” i „Kralj Petar Drugi”. U ponedeljak nastavljamo sa podelom, očekujemo koordinatore iz osnovnih škola iz Sevojna i Kremana, a pozvali smo i Savez slepih, Savez invalida i Udruženje Roma.

Ispred Udruženja multipleskleroze, na pomoći se zahvalila Draga Petković, sekretar Udruženja:

— Zahvaljujem se Kolu srpskih sestara, pravoslavnoj crkvi i svima koji su pomogli i koji su imali razumevanja. Kako imamo dosta nepokretnih bolesnika, bolesnika koji su u kolicima, svaka pomoć je dragocena, a najdragocenije je razumevanje i saznanje da imamo moralnu podršku od dobrih ljudi.

Potpredsednica Kola, Slađana Vasiljević je rekla da je ova akcija rezultat dosadašnjeg predanog rada i truda sestara Kola, koje su se dokazale svojim pažljivim gazdovanjem i poštenim odnosom prema svima– i onima kojima je pomoć potrebna i onima koji je nesebično daju.

—Iz Australije je pristiglo ukupno 1593 kg pomoći raspoređenih u 306 paketa. Najviše ima za decu od 0–2, 2–5, 5–10, godina, ali ima i za ostale uzraste. Imamo nekoliko paketa dečije obuće koju ćemo takođe podeliti. Onih kojima je pomoć neophodna  ima jako puno, kad podelimo sve ovo što smo dobili, opet će biti onih kojima će biti potrebno puno toga. Naša crkva se takođe uključila u prikupljanje pomoći, tako da već imamo nekoliko porodica koje su spremile pakete, tako da ćemo i tu pomoć, koja će nam preko sveštenstva biti dostavljena,  uključiti u ovu preraspodelu.

Raspodela se nastavlja od ponedeljka, 3.februara.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment