Užice, RS
15°
Делимично облачно
2ч3ч4ч5ч6ч
14°C
14°C
14°C
14°C
14°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Raspisan tender za rekonstrukciju Narodnog muzeja

Raspisan tender za rekonstrukciju Narodnog muzeja

by Vladimir Gujanicic
međunarodno priznanje

UŽICE – Grad Užice raspisao je tender za rekonstrukciju Narodnog muzeja u ovom gradu, a procenjena vrednost javne nabavke je oko 32 miliona dinara bez PDV-a.

Kako se podseća u dokumentaciji, Narodni muzej Užice korisnik je prostora dve zgrade u ulici Dimitrija Tucovića 18 čiji je vlasnik Grad Užice. Objekti u kojima je smešten Narodni muzej Užice građeni su uoči Drugog svetskog rata za potrebe Narodne banke Kraljevine Jugoslavije. Od 1979. godine Zgrade 1 su proglašene za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Kako se precizira, novoprojektovano rešenje stalne postavke rađeno je prema savremenim standardima muzeologije po pitanju prezentacije i zaštite.

– Kroz postavku je prezentovana celovita priča o nastanku i razvoju Užica. Koncept izložbe zasnovan je na ideji šetnje kroz vreme užičkim krajem, od neolita do savremene istorije. Predmeti su pažljivo birani iz četiri različite oblasti, arheologije, istorije, etnologije i istorije umetnosti i prepliću se u izložbenim celinama. Celine su formirane prema razdobljima značajnim za razvoj mesta. Šetnja počinje od neolita, kroz bronzano doba, gvozdeno doba, antiku i srednji vek, a nadovezuje se istorija srednjovekovne srpske države, period Nemanjića, vladavina Nikole Altomanovića, period pod Otomanskim carstvom, ustanci za oslobođenje, razvoj Užica u 19. veku, industrijalizacija, obrađujući društvene, obrazovne, kulturne i političke prilike. Ovaj period dotiče se i razvoja esnafa, arhitekture tipične gradske i seoske kuće, mode. Zatim se prolazi kroz istoriju grada u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i međuratnim godinama, da bi se završila savremenom istorijom u vremenu kada se grad zvao Titovo Užice – navodi se u dokumentaciji.

Levo od glavnog ulaza u zgradu projektovan je objedinjeni prostor biletarnice sa portirnicom i suvenirnica. Položaj ulaza u stalnu postavku nije promenjen i nalazi se na južnom zidu. Početna tačka postavke je centralno pozicionirana multifunkcionalna salu iz koje, kretanjem na levo, počinje obilazak. Kretanje kroz postavku odvija se kružnom putanjom, a završava se u istoj sali. Multifunkcionalna sala je prvenstveno prostor namenjen edukaciji, učenju kroz igru, a može se transformisati i u prostor za radionice, povremen izložbe i kulturna dešavanja.

– U postavci je predviđeno izlaganje 900 predmeta, 188 dokumenata i legendi. Kako bi svi eksponati bili izloženi, projektovana je dvotraktna kružna putanja, a vitrine su organizovane na način da front pripada jednoj celini, a leđa drugoj. Problem je predstavljao nedostatak zidnih površina za izlaganje i veliki broj predimenzionisanih prozorskih otvora. Rešenje je pronađeno u kreiranju unutrašnjih dvokrinih žaluzina od iverice, preko otvora. Više materijala biće prikazano na monitorima osetljivim na dodir kojima je 13 celina dopunjeno. Izložbeni materijal biće upotpunjen multimedijalnim sadržajem primenom aplikacija kreiranim prema sadržaju, animacijama, ilustracijama i primenom proširene realnosti. Izlaganje u vitrinama prilagođeno je vrsti, materijalu i obliku predmeta kako bi se što bolje prikazali i istakli – ukazuje se u dokomentaciji.

Kako bi novoprojektovani izložbeni prostor bio bezbedan od prodora vode kroz prozorske otvore, predviđena je zamena stolarije. Prilikom adaptacije nisu predviđene bilo kakve intervencije na konstruktivnim elementima objekta, ali prostor že biti podeljen na manje izložbene celine novim suvomontažnim zidovima.

Predviđeno je opremanje izložbenog prostora novim muzejskim vitrinama, podestima i postamentima tako da zadovolje potrebe izložbenog materijala iz sinopsisa.

– Prostor se oprema uređajima za multimedijalne sadržaje kako bi što više raznovrsnog izložbenog materijala bilo prikazano kroz aplikacije, animacije, video zapise i ilustracije. Kroz proširenu realnost posetioci će moći da se upoznaju sa jedinstvenim lokalitetom Pilatovići i nekropolom neobičnog oblika, koja se ne može videti na terenu jer je nakon arheoloških istraživanja zatrpana. Užička tvrđava biće prikazana kroz projekciju animacije u rekonstruisanom obliku iz vremena kada se u njoj živelo – ističe se u dokumentaciji.

Predviđena je rekonstrukcija neolitske kuće u prostoru. Lutke u arheološkim vitrinama prikazaće način odevanja muškaraca i žena u različitim periodima razvoja civilizacije, uz dodatke nakita. Biće izrađene replike odeće ustanika u borbi protiv Turaka, kao i vojnih uniformi iz javorskog i Prvog svetskog rata. Legende i tekstualni sadržaj na zidovima i uređajima biće dvojezičan. Multimedijalna sala biće opremljena video zidom za prezentaciju starih fotografija i filmova o Užicu. Biće izrađena magnetna tabla sa magnetnim slagalicama, mini razboj za tkanje i montiran uređaj za virtuelno oblačenje.

Rok za dostavljanje ponuda je 9. maj.

E KAPIJA

You may also like