Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Radionica „Male arhitekte” oduševila mališane u Užicu

Radionica „Male arhitekte” oduševila mališane u Užicu

by Velimir Popovic
0 comment

IMG_4737

Radionica „Male arhitekte” koju su osmislile i realizovale arhitekte Danica Karaičić i Emilija Josipović uz pomoć prijatelja akademskih slikara u Gradskom kulturnom centru, privukla je veliku pažnju i zainteresovala roditelje i decu u našem gradu.

Prethodnih deset dana, tridesetoro dece uzrasta od sedam od jedanaest godina vredno i marljivo su uz pomoć svojih instruktorki pravili dečji kutak koji se sastoji od šest komada nameštaja, a koji su svi urađeni po ideji dece polaznika ove radionice. Dečji kutak će naći svoje mesto u Gradskom kulturnom centru i zamišljen je kao oaza i prostor za mališane koji će tu moći da se druže i provode vreme kada sa roditeljima dođu u GKC.

Sve je krenulo od ideje kako bi izgledala soba nastala iz dečjeg crteža. A zatim su arhitekte Danica i Emilija to razradile i pripremile radionicu na kojoj su deca prolazeći kroz nekoliko faza: crtanje, pravljenje mekete i realizacija, kroz zabavu, igru i rad ponešto i naučili.

—Sa Emilijom sam se dogovorila da napravimo nešto smisleno, da ne bude samo obična akcija, već nešto ozbiljnije. Dva meseca smo to pripremale i osmislile smo sve u formi radionica i paraleleno sa tim smo razvile i priču o magazinu za decu koji je po formi blizak fanzinu. Nešto što ne mora da bude skupo za proizvodnju, a da može da se reprodukuje u više primeraka. Sad se pokazuje da i roditelji i deca super reaguju na sve to, tako da nam priča ide dalje, možda ka školici arhitekture za decu do petog razreda—priča Danica Karaičić, koja je sa Emilijom, sa puno entuzijazma i elana svaki dan radila sa decom i trudila se da im svaki sat proveden na radionici bude ispunjen i da nauče nešto novo.

IMG_4741

Radionica je imala za cilj da mališani savladaju proces projektovanja koji su organizatori prilagodili njihovom uzrastu.

— Deca su imala temu, koju je trebalo da osmisle kroz timski rad i odgovore na nju kroz crtež, zatim to prođemo kroz maketu i onda da to realizujemo. Pošto su to komadi nameštaja i da bi to dobilo kontekst bliskiji arhitekturi, onda smo još oslikali paravane, koji kada se slože simuliraju kućicu. I onda ćemo kada sve završimo to da rasporedimo u Gradskom kulturnom centru i napravimo dečji kutak.

Prema rečima Karaičićeve i Josipovićeve nije sve bilo lako pripremiti i prilagoditi arhitekturu deci. Ali, su uz mnogo truda i želje, uspele da odrade dobar posao i da realizuju zanimljivu ideju.

—Iako sa strane deluje kao igra, to baš nije tako. Mislim da mnogi nisu svesni koliko je vremena utrošeno da bismo osmisli kako sve da odradimo. Čak smo neke stvari rešile nekoliko dana pre početka radionice. Mnogo su nam pomogli drugari, akademski slikari, koji rade u školama sa decom i imaju iskustva u tome. Tako da smo veoma uspešno sklopili saradnju sa slikarima koji su sa polaznicima radili likovni, početni deo na radionici, a zatim smo deo sa pravljenjem maketa sa njima radile Emilija i ja. I za nas je rad sa decom bio veliki izazov. Dolazili smo u razne situacije, ali sve je to bilo zanimljivo i pomalo teško, jer smo prvi put u ovako nečemu. Spomenula bih saradnike na crtačkom delu, a to su Milan Antonijević, Marijana Todorović, Aleksandar Dimitrijević, arhitekta Nada Ćirković koja je posebno pomogla u delu sa izradom maketa i Goran Jevtović koji je pomagao u završnom delu, pri izradi nameštaja—kaže Danica i dodaje da su radionicu podržali GKC, Atlas, Boriskomerc, Zvemil iz Bajine Bašte, proizvođač ceđenih sokova Čarobna šuma sa Bele Zemlje i Bogutovo Arilje, ali da su najveću podršku dobili od Terra Panonica iz Mokrina.

IMG_4732

Dogovor polaznika i instruktorki Danice Karaičić i Emilije Josipović

Upravo zahvaljujući uspostavljenoj saradnji sa Terra Panonica, zanimljivim kulturnim centrom projektovanim za organizaciju kulturnih događaja na jednom mestu, nova radionica „Male arhitekte” će biti održana u Mokrinu gde će tema biti drugačija, a radiće se na sređivanju seoskog trga. Priliku da učestvuju na ovoj radionici imaće i deca iz Stapara u okviru International arts summer fest–a koji će biti održan od 26. jula do 2. avgusta.

Polaznica radionice Nikolina Tomanović, koja ima osam ipo godina, kaže joj je bilo predivno tokom ovih deset dana.

—Svašta smo radili. Pravili smo klupu za našu kućicu, a pre toga smo crtali na platnu. Naučila sam šta je arhitekta, kako se crta, kao i to kako se boji na platnu. Jedino mi je žao što se brzo završilo.

IMG_4747

Aleksandra Pavlović ima osam godina i kaže da se super provela na ovoj radionici i da je mnogo toga novog ovog naučila. Njena drugarica, Lara Ilić, koja je starija godinu dana ističe da joj se mnogo dopalo kako je radionica osmišljena i da ju je privuklo to što je bila drugačija i neobičnija od onog što već ima u gradu.

—Najviše mi se dopalo kada smo crtali arhitektu i kada smo predstavljali svoju kuću iz snova. Naučila sam kako da razvrstam stvari u sobi, kako da napravim maketu. Sve je to bilo novo i interesantno za mene.

„Male arhitekte” možete pronaći na veb adresi www.male-arhitekte.com

M. H.

Related Posts

Leave a Comment