Užice, RS
28°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
24°C
23°C
21°C
21°C
20°C
Home VestiHronika Prvih 60 godina OŠ „Dušan Jerković”

Prvih 60 godina OŠ „Dušan Jerković”

by Velimir Popovic

Osnovna škola „Dušan Jerković” 28. novembra je proslavila jubilej, 60 godina postojanja, prigodnom priredbom u amfiteatru na Učiteljskom fakultetu.

Direktor škole Ratko Trmčić podsetio je mnogobrojne goste, roditelje, penzionere na istorijat škole:

– Zgrada u kojoj se danas nalazi škola dovršana je 1920. godine, ubrzo pošto su utihnuli sukobi Velikog rata. Na početku je korišćena za nastavu pod imenom „Škola na Lipi”. Kao datum osnivanja Osnovne škole „Dušan Jerković” vodi se 25. jul 1955. godine. U prvoj godini školovanja škola je imala 690 učenika, raspoređenih u 19 odeljenja, a predavalo im je 12 učitelja i 8 nastavnika. U međuvremenu, zgrada je dograđivana. U školskoj godini 1964/65 je radilo 55 odeljenja sa 1.971 učenikom u tri smene. Krajem osamdesetih godina značajan broj učenika prešao je u novoosnovanu školu u Krčagovu. U poslednjoj deceniji obnovljena je školska zgrada – rekao je direktor Trmčić i dodao da je mnogo postignuto, a da je školi neophodna nova fiskulturna sala i određen broj učionica sa savremenim učilima. Danas škola ima 1.171 učenika u 47 odeljenja, i najveća je u Zlatiborskom okrugu.

IMG_2944

Direktor Trmčić je podsetio da škola nosi ime po Dušanu Jerkoviću, rođenom 1914. godine u selu Ogar kod Sremske Mitrovice. Završio je Učiteljsku školu i bio komadant Užičkog odreda, koji je 1941. godine oslobodio Užice. Poginuo je 29. novembra 1941. godine u sudaru sa moćnim neprijateljem na Kadinjači, a narodnim herojem proglašen 25. septembra 1944. godine. Direktor Ratko Trmčić rekao je da učenici i nastavnici ove škole svake školske godine osvajaju mnogobrojne nagrade na raznim takmičenjima.

– I u ovoj jubilarnoj godini ostvarili smo značajne rezulate. Na svim takmičenjima učestvovalo je preko 300 đaka koji su osvojili preko 150 diploma. Ponos su nam mnogi đaci, a među najuspešnijim je naš đak generacije u prošloj školskoj godini, Igor Topalović, koji je bio prvak Srbije iz hemije, a osvojio je takođe prvo mesto na Hemijskoj olimpijadi, kao i Anastasija Bojović, koja je osvojila treće mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika– pohvalio se Trmčić.

IMG_2932

Priredba „Prvih 60 godina” zabavila je sve prisutne jer su njeni talentovani učenici pokazali samo delić onoga što umeju, mogu i vole. Učenička igra, pesma, gluma mamile su mnogobrojne aplauze. Hor je izvodio splet starogradskih pesama i „ Country road takes me home”. Pevale su naše ,,Male frajle” svoj najnoviji hit, a tu je bio i ,,profesor Kosta Vujić i njegovi učenici”, ali i čuvena dugogodišnja direktorka škole Pinja.

IMG_2940

Mlađi razredi spremali su sa učiteljicama dramski tekst i folklornu tačku, a predškolci recital. Gosti, roditelji, učenici i nastavnici uživali su najviše u skečevima iz života škole. Svi su imali nešto zajedničko, a to je ljubav prema školi „Dušan Jerković”. Dodeljene su tradicionalno nagrade pobednicima literarnog i likovnog konkursa, kao i jubilarne nagrade zaposlenima. Kada pogledamo unazad, ponosimo se onim što je ostvareno, dičimo se onima koje je ova škola iznedrila. Svi se trudimo da ovoj školi čuvamo i izgled i ugled, da naša svakodnevica bude obojena različitim sadržajima, da školski život bude vedar i, što je najvažnije, miran i bezbedan.

Izvor tekst i fotografije: Mirjana Radovanović Pejović

You may also like

Leave a Comment