Užice, RS
32°
Сунчано
15ч16ч17ч18ч19ч
32°C
33°C
32°C
31°C
30°C
Home PrivredaEkonomija Prvi dogovor pao. Početna cena maline 250 dinara

Prvi dogovor pao. Početna cena maline 250 dinara

by Vladimir Gujanicic
Malinari

U Vladi Republike Srbije, na sastanku koji je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović održao sa

predstavnicima asocijacija udruženja malinara i hladnjačara konačno je postignut dogovor, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede.

Država će pratiti otkup i intervenisaće u skladu sa Zakonom

Usaglašeno je da početna cena otkupa maline bude 250 dinara po kilogramu, kao i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene u korist proizvođača. Takođe, država će proces otkupa maline pratiti dvosmerno i ukoliko bude bilo neophodno, a u cilju da nijedna strana ne bude oštećena, intervenisaće u skladu sa Zakonom, a u vezi sa postignutim dogovorom biće potpisan i sporazum.

Martinović je ovom prilikom još jednom podvukao da samo ujedinjenjem, odnosno sinergijom poljoprivrednika i državnih organa može da se odgovori na izazove veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta hrane, u konkretnom slučaju maline. On je istakao da bi bilo celishodno da se napravi sistem u kome će i mali i veliki proizvođači sihronizovano funkcionisati, navodi se na sajtu Ministarstva.

 

GZS

You may also like