Užice, RS
27°
Углавном облачно
20ч21ч22ч23ч0ч
26°C
24°C
24°C
23°C
22°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Promocija zbornika i slava Književnog kluba „Rujno”

Promocija zbornika i slava Književnog kluba „Rujno”

by Velimir Popovic

DSC_3303

Kao svaki domaćin, Književni klub Rujno u utorak, 26.novembra, na Sv.Jovana Zlatoustog otvorio je svoja vrata članovima i gostima, književnicima i poštovaocima pisane reči.

Obeležavanje Klupske slave, Sv. Jovana, počelo je u Parohijskom domu, lomljenjem kolača. Uz žito i vino, kao svaki pravi domaćin, zdravice i želje za još puno srećnih i plodnih godina rada, gosti su u ranim jutarnjim časovima uživali uz pesme crkvenog dečijeg hora „Đurđevak” i duhovnu poeziju gostiju  iz  Književnog kluba „Poeta” iz Beograda–Dušana Živković i Gorjane Ane Dabić

Nakon jutarnjeg programa, u Gradskom kulturnom centru promovisan je najnoviji Zbornik Književnog kluba „Rujno”. Ovom prilikom dodeljene su i nagrade pobednicima Književnog konkursa za najlepšu ljubavnu poeziju.

DSC_2991

Nagradu „Sv. Jovan Zlatousti” za najlepšu ljubavnu pesmu dobila je Ljiljana Pantelić Novaković iz Beograda za pesmu „Pod opsenom”.

Ljiljana Pantelić Novaković ovogodišnja dobitnica nagrade Sv Jovan Zlatousti

Ljiljana Pantelić Novaković ovogodišnja dobitnica nagrade Sv Jovan Zlatousti

Kako Književni klub „Rujno” uvek ističe svoju pripadnost gradu  svojom delatnošću nastoji da nadogradi tradicionalne vrednosti svog zavičaja, ove godine je ustanovljena i nagrada „Užički stari grad” koja je pripala Todori Škoro iz Beograda za pesmu „Nedočekan”.

Nagradu „Paunova mala ptica” u znak sećanja na rano preminulog užičkog pesnika Pauna Petronijevića (1936 –1962) u čiju čast se organizuju Paunovi dani u Ribaševini, dobio je Živko Gavrilović iz Šabca za pesmu „Sonet slutnji”.

Ne zaboravljajući svoje korene, Književni klub „Rujno”, u znak sećanja na prvog predsednika Kluba, pesnika Miša Ćosović, ove godine je ustanovio specijalnu nagradu „Mišo Ćosović” za pesnike koji svojim stvaralaštvom neguju uspomenu na poetski stil preminulog pesnika. Nagradu je dobio Miroslav Pavlović iz Krnjeva, za pesmu „Ljubozov”. Nagradu kao i jednu od pet preostalih originalnih zbirki pesama iz zaostavštine Miša Ćosović uručio je njegov sin Nemanja Ćosović.

Članovi ovogodišnjeg žirija Književnog konkursa bili su Valentina Zlatanović Marković, Gordana Rogić i Vera Rajaković.

Ove godine, Književni klub, dodelio je i četiri Pohvale (Željka Avrić, Sremska Mitrovica za pesmu „Fantazija”, Dragana Đurković Tošić, Čačak, za pesmu „Biser u Božijem oku”, Slobodan Đekić, Vršac, za pesmu „Zaborav”, Goran Gatalica, Zagreb, za pesmu „Galateja”) i petnaest Povelja. Povelje su dobili takmičari Konkursa čiji su radovi odabrani za Zbornik.

Uz muzički program Gradskog hora „Zlatiborska vila”, crkvenog dečijeg hora „Đurđevak”, Klupsku slavu su uveličali gosti iz svih krajeva Srbije, kao i iz Podgorice koji su svojim stihovima krunisali ovaj program.

U ime domaćina, gostima i učesnicima zahvalila se predsednica Književnog kluba „Rujno”, Milijana Mika Golubović, koja je od ovogodišnjeg domaćina Slave, pesnikinje Ksenije Šupić preuzela ikonu Sv. Jovana Zlatoustog za Slavu sledeće godine. Mika Golubović istakla je da se nada da će sve pesnike blagosloviti milost ovog sveca, zaštitnika Književnog kluba, kao i da će iz pera svih, božijom milošću obasjanih ljudi poteći još puno stihova ljubavi i nade.

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment