Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

DSC_3867

U  prepunoj sali Čitališta Narodne biblioteke, 8.maja održana je promocija knjige „Seobe kroz Užički kraj u XIX veku” Pera Pećinara. Na promociji su , pored autora, govorili i direktor biblioteke Dragiša Stanojčić, novinar i publicist,recezent knjige Đorđe Pilčević, mr Slobodan Radović  i dr Ilija Misailović.

Otvarajući  skup, direktor Dragiša Stanojčić je izjavio:

—Tema ove knjige je nešto što se može nazvati srpskom sudbinom. Ako bismo tražili jednu reč koja bi mogla da ilustruje i simbolizuje naš napaćeni srpski narod, onda su to seobe. Ceo život smo u seobama, cela istorija srpskog naroda su seobe. Može se reći da srpski narod kroz istoriju nije imao mirna dana, kao mravi koji su napravili mravinjak na prometnom mestu, pa ga je razvalio ko god da je prošao, a Srbi su ga opet napravili. Živimo u vremena kada je ova tema naročito aktuelna. Živimo u vreme kada srpski narod naglo nestaje. U miru, svake godine za trideset pet hiljada je veći  mortalitet nego natalitet ovog naroda, što znači da nas je manje svake godine otrpilike za teritoriju opštine Požega. Ove dve knjige su pokušaj da se između korica zaustavi jedno vreme, pokušaj da se od obilja građe sačuva jedno vreme, jer onaj narod koji ne poštuje svoju prošlost ne mari ni za budućnost.

Đorđe Pilčević se u svom govoru osvrnuo i na istorijat nastanka knjige u koju je pisac Pero Pećinar utrošio petnaest godina rada, istraživanja, prikupljanja, obrade i pisanja. Pilčević je istakao da prva knjiga,objavljena 2012. sadrži period od 1180. do decemabrskog ustanka i Babinske bune, a druga knjiga, objavljena u martu ove godine, svojim sadržajem obuhvata period od Babinske bune do 1908.godine. Osim dokumentovane građe koja je značajna za pojedinačna i grupna istraživanja i istorijsku faktografiju, ova knjiga, kako je istakao recezent, značajna je i po tome što sadrži opširne biografije istaknutih ličnosti XIX veka koje su  imale značajne uloge u istoriji Užičkog kraja u XIX veku. Pored istaknutih ličnosti, veliki značaj imaju i delovi koji se odnose na zanimljive sudbine običnog naroda kroz koje se ogledao istorijsko društveni kontekst obrađenog perioda.

DSC_3908

Sam autor, Pero Pećinar, uz prezentaciju u vidu pročitanih odlomaka iz svoje knjige, u svom obraćanju prisutnima, istakao je da su na seobe kroz Užički kraj uglavnom uticala tri faktora i to: turski progoni i nedaće koje su pratile ovaj kraj za vreme turske vladavine;ekonomski faktori –  glad, beda, nemaština naroda na okupiranim teriorijama a kao treći faktor naveo je seobe izazvane ličnim sudbinama i porodičnim odnosima. Knjiga pored građe dostupne iz arhiva institucija kao što su Istorijski, Muzejski i sudski, sadrži brojna druga dokumenta , izveštaje, navode i rodoslove, tako da su mnoga od tih dokumenata prvi put izneta u javnost.

Mr Slobodan Radović je kao prvu asocijaciju na naslov knjige naveo čuvenu sliku „Seobe Srbalja” Paje Jovanović a odmah potom i knjigu „Seobe” Miloša Crnjanskog. Osim dokumentarne građe, kako je istakao mr Radović, u knjizi koja bi mogla biti mnogo više i temeljnije shvaćena osim kao izvor podataka o poreklu i rodoslovu pojedinaca, kroz brojne dokumentovane   opise likova i situacija može se prepoznati izuzetan literarni i dramski momenat koji opisuje sudbinu jednog naroda.

DSC_3948

Dr Ilija Misailović se u svom, kratkom obraćanju, osvrnuo na značaj istorijske građe, arhiva i dokumenata koji su prikupljeni i obrađeni u knjizi, kao i o velikom  i izuzetno vrednom delu Pere Pećinara koji je sve to u ovom delu obradio na jedan temeljan i zanimljiv način.

Knjiga je u prodaji po ceni od 1 300.din.

M.Nikolić

 

 

Related Posts

Leave a Comment