Užice, RS
15°
Ведро
6ч7ч8ч9ч10ч
16°C
17°C
20°C
22°C
24°C
Home DruštvoFilm i TV Projekat „Reanimacija”: Energija muzike kroz filmove

Projekat „Reanimacija”: Energija muzike kroz filmove

by Velimir Popovic

muzički filmovi

U sklopu projekta „Reanimacija” koji je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a u realizaciji Kancelarije za mlade Požega, KC Lift Čačak , u sali bioskopa KC Požega održava se revija muzičkih filmova.

U okviru ovog projekta prikazivaće se filmovi:

Marley (reditelj Kevin McDonald) u ponedeljak 29.septembra,

Pina (reditelj i scenarista Vim Venders) u utorak 30. septembra , a nedelju dana kasnije

6. oktobra film The Doors–When you`re strange (reditelj Tom Dislio) i

utorak 7. oktobra film Zvezda je rođena (reditelj Vanja Kovačević).

Projekcije muzičkih filmova počinju u terminu od 20, 00 a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Film Marley (144. ` dokumentarno muzički žanr) nastao je tako što je reditelj Kevin McDonald putovao po Africi i tamo saznao da Afrikanci mnogo poštuju Marlija i crtaju njegov lik svuda i to mu je bilo više nego dovoljno da napravi inspiraciju za film. Prvobino je još 2008. Martin Skorceze izvorno radio na ovom dokumentarcu ali je projekat napustio zbog nemogućnosti da uskladi raspored pa ga je zamenio Kevin McDonald. Film u sebi sadrži retke snimke i važna svedočanstva o liku i delu jedne od najvećih legendi sveta.  Veoma je bitno i to što je film podržan od strane porodice Marley , čak se pojavljuju u filmu sa svojim pričama o Bobu kao ocu i suprugu. Porodica je i dala autorsko pravo na sav prikazan muzički i video materijal, a njihovo učešće je bitno zbog originalnih svedočanstava kojima se stavlja antiteza na mnogobrojna eksploatatorska korišćenja lika i dela Boba Marlija.

Ceo film je muzički obojen sa preko 60 Marlijevih pesama kako iz rane faze sa Wailersima tako i iz njegove solo karijere.

Film počinje dramatičnim snimkom mesta u Gani odakle su stotine hiljada ljudi odvoženi na Karibe kao robovi. Mnoštvo reggae pesama i danas govori o tim vratima  kroz koja se niko ne vraća– The door of no return. U filmu se pojavljuju još uvek aktivni muzičari–starci s početka nastanka raggea koji objašnjavaju da je  to muzika koja ide iz srca, sinkopa , gde sviraš čak i zamišljeni udarac bubnja…

https://www.youtube.com/watch?v=VSvXlZlm6Zg

Pina (106`, žanr: dokumentarni, muzički, drama)

„Pina” je film o slavnoj nemačkoj koreografkinji  i plesačici Pini Bauš. Snimljen je u 3D produkciji sa plesnim ansamblom „Wuppertal Pina Bausch”. Ovaj dugometražni film o plesu oslikava njenu uzbudljivu i neponovljivu umetnost. Pozivajući gledaoce na senzacionalno, vizelno zapanjujuće putovanje u svet plesa, pravo na pozornicu legendarnog ansambla , film prati plesače i plesačice i izvan pozorišta, u gradu i okolini industrijskog Vupertala, mesta koje je preko 35 godina bilo dom i središte kreativnog života Pine Bauš.

https://www.youtube.com/watch?v=CNuQVS7q7-A

Doors–„When you`re strange” (90`, narrator: Johny Depp)

Film s intimnom perspektivom otkriva kreativnu hemiju koja se stvorila u odnosu između bubnjara Džona Densmora, gitariste Robija Krigera, klavijaturiste Reja Manzareka i pevača Džima Morisona– četiri briljantna umetnika koji su grupu „The Doors” učinili jednim od najpoznatijih i najuticajnijih rok bendova. Koristeći video materijal snimljen izmešu 1965. g. kada je bend počinjao , do smrti Džima Morisona 1971.g. ovaj film prati grupu „The Doors”od njenog nastanka u hodnicima  škole kalifornijskog univerziteta (UCLA) na kome su se susreli Manzarek i Morison sve do pozornice rasprodatih stadiona

Zvezda je rođena (78`)

Film o vremenu i životu kada snovi postaju realnost. Kroz ulitimativnu priču o savladavanju prepreka na putu da se postane bubnjarka u alternativnom rok bendu, rediteljka Vanja Kovačević minuciozno i znalači gradi process kroz koji se ostvaruje i njen životni kredo– u životu treba pobeđivati, a ne samo učestvovati. Nastanak grupe Writers of Fiction–tribute malo poznatom američkom bendu The Decemberists , takođe na scenu vraća jedan bitan ali potisnut segment urbane rock` n`roll subculture – iskrenu posvećenost svojim herojima. Nagrada „Pobednik Beograda” za najbolji dokumentarni film u regionalnoj selekciji BELDOCS 2010.

Scenario: Vanja Kovačević; montaža: Marko Simić, Vanja Kovačević; kamera Pablo Ferro Živanović, originalna muzika: Nikola Berček „Writers of Fiction”

izvor: Kancelarija za mlade Požega

You may also like

Leave a Comment