Užice, RS
25°
Делимично облачно
18ч19ч20ч21ч22ч
24°C
23°C
24°C
22°C
22°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Program Kreativna Evropa : prateći program XIX Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Program Kreativna Evropa : prateći program XIX Jugoslovenskog pozorišnog festivala

by Velimir Popovic

JPF

U okviru XIX Jugoslovenskog pozorišnog festivala koji se održava od 05. do 11.  novembra 2014. u Užicu, kao deo pratećeg programa organizuje se prezentacija Programa Kreativna Evropa i  razgovor na temu evropske kulturne saradnje i razvoja regionalne i umetničke scene. Ova prezentacija se održava 10. novembra u Maloj Sali Narodnog pozorišta Užice od 18,00.

Tema prezentacije i razgovora u sklopu ove teme biće evropska kulturna saradnja uz razmenu informacija i iskustava na temu: na koji način treba formulisati deje za projekte , kako i s kim uspostaviti partnerstva, gde pronaći novu publiku, zašto je saradnja važna…Kako se ovaj program realizuje u sklopu Jugoslovenskog pozorišnog festivala, regionalne kulturne manifestacije  tako će se u poseban akcenat na ovom sastanku staviti na„pitanje regionalne saradnje, jačanje regionalne umetničke scene a kao poseban deo prezentacije i razgovora odnosi se na pospešivanje saradnje i debate lokalnih i regionalnih aktera u polju kulture”– ističe se u zvaničnom saopštenju JPF povodom pratećeg programa na ovu temu.

U ovom saopštenju se ističe i da je prezentacija namenjena predstavnicima svih ustanova i organizacija u kulturi iz Užica i mesta u okruženju– javnim ustanovama kulture , organizacijama civilnog društva koje se bave kulturom , obrazovnim , naučnim i istraživačkim ustanovama kao i samostalnim umetnicima, kustosima, menadžerima u kulturi.

S obzirom na činjenicu da se naše društvo neumitno približava projektnom tipu finansiranja koje je tekovina i realnost sadašnjih drušvenih uređenja u Evropi i šire, očigledno je da informativno edukativini značaj ovog dela pratećeg programa JPF stoji kao bitna stavka budućih događanja ne samo na festivalu nego i kulturnoj sceni reginona . Osim toga, gorući i večiti problem nedostataka sredstava za kulturne manifestacije i sve ostale vidove kulturne delatnosti čije je nadomešćavanja na neki način moguće samo iz projeknih sredstava kao i različitih vidova regionalne i međuinstitucionalne saradnje , mogao bi, a to stoji i u preporuci Ministarstva za kulturu i informisanje biti ublažen i kroz priključivanju programima Kreativna Evropa.

Jugoslovenski pozorišni festival ovim pratećim  programom , pored povezivanja pozorišne scene bivših republika Jugoslavije u jedan značajan regionalni kulturni događaj nudi i mogućnost opstanka, povezivanja ali i širenja granica kulturne i  umetničke saradnje na najefikasniji i najpragmatičniji mogući način.

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment