Užice, RS
24°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
27°C
29°C
31°C
32°C
33°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Pročitajte:pet dečjih knjiga za odrasle!

Pročitajte:pet dečjih knjiga za odrasle!

by Velimir Popovic

11973795_10206368627388982_2121621388_o

FOTO: WordPress

Prevela: Ivanka Jelić

Ako ste neku od ovih knjiga propustili tokom detinjstva, sada je pravi trenutak da ih pročitate. Ako ste ih već pročitali, pokušajte ponovo – možda ćete pronaći značenja koja su vam ranije promakla.

 

Postoje knjige koje svakako treba da pročitate više puta. Možete ponovo da uživate u njima, ali, što je još važnije, možete da pronađete dublje značenje u njima. Reči drugačije zvuče kada ih čitamo ponovo nakon nekoliko godina. Pripremili smo listu od pet knjiga koje se obično smatraju dečjim, ali su zapravo toliko slojevite da vam otkrivaju univerzalne istine.

„Mali princ“ – Antoan de Sent Egziperi, 1943.

prince

FOTO: Manager.bg

Ova predivna priča je alegorija koja će vam izmamiti nostalgičan osmeh. Tako brzo se završava! Sa vedrije strane, upravo vam njena kratkoća pruža mogućnost da ovo delo čitate iznova i iznova. Knjiga se zapravo bavi time šta znači odrasti i šta to znači za dete, šta se dešava sa ljudskim bićem i njegovim identitetom. Uživaćete u kratkim i mudrim dijalozima koji otkrivaju najveće istine o međuljudskim odnosima i osnovnim potrebama svakog ljudskog bića – da voli i da pripada. Autorove ilustracije naglašavaju važnu poruku koju ova knjiga želi da prenese.

A sad evo moje tajne, vrlo je jednostavna: samo srcem čovek vidi ispravno, suština je okom nevidljiva.

„Dobro drvo“ – Šel Silverstejn, 1964.

maxresdefault

FOTO: WordPress

Mnogima od nas ova knjiga je ulepšala detinjstvo. Ilustracije dopunjavaju autorove reči i većina ljudi čita ovu knjigu mnogo puta, pošto je zaista veoma kratka. Ovu knjigu smatraju previše tužnom da bi bila za decu i previše jednostavnom da bi bila za odrasle (prema rečima urednika izdavačke kuće Sajmon i Šuster (Simon&Schuster)). Zapravo, knjiga je objektivna.

Kao što Diznijevi filmovi imaju svoje tužne trenutke, pa čak i dvosmislene završetke, ova knjiga predstavlja istinsku prirodu jednog odnosa. U ovom slučaju, to je odnos između drveta i ljudskog bića, ali reč je o alegoriji za sve moguće odnose: porodične, prijateljske, ljubavne… Dobijamo ono što dajemo, i treba da negujemo tu uzajamnost. Nije uvek lako održati ravnotežu, kao ni prenebregnuti sopstveni ego zarad nekog drugog.

I dečak je voleo drvo… mnogo. I drvo je bilo srećno.

„Komadić koji nedostaje“ – Šel Silverstejn, 1976.

Featured_Post_585x33828

FOTO: Citizenmag

Ova ilustrovana knjiga nam stiže od istog autora i takođe je svrstavaju među knjige za decu. Ipak, veoma je prosvetljujuća i za odrasle, naročito kada je reč o ljubavnim odnosima. Knjiga vam otkriva ono što mislite da znate o psihologiji veze i o mogućim razlozima za raskid. Ako spadate među one koji uvek misle da sa njima nešto nije u redu nakon raskida, ovo je prava knjiga za vas. Objašnjava, na duhovit način, zašto neke veze ne uspevaju.

Mit o pronalaženju komadića koji vam nedostaje prikazan je na način koji će na vas delovati poput otkrovenja. Ne morate da izgubite sebe ako želite da pripadate nekome. Važan zaključak je taj da ako nije uspelo, onda verovatno nije ni trebalo da uspe. Ponekad su čak i odraslima (ili naročito odraslima) potrebne slike i jednostavan jezik da bi razumeli šta se dešava.

-Pa, možda želiš da budeš svoj sopstveni komadić.
– Mogu da budem nečiji, a da i dalje budem svoj.

„Galeb Džonatan Livingston“ – Ričard Bah, 1970.

GALEB-DZONATAN-LIVINGSTON-0000011471

FOTO: Vulkani

Neki kažu da je ovo knjiga za decu, neki da je duhovni vodič. Zašto ne bismo uzeli obe mogućnosti u obzir? To je alegorija o Džonatanu Livingstonu, galebu koji prolazi kroz život pokušavajući da otkrije sopstveni potencijal i da svakog dana odleti što dalje. Fasciniran letenjem, želi da nauči o tome sve što može. Ovo je divna priča o važnosti ambicije u životu, o pomeranju van granica zone udobnosti i o dve uloge koje igramo u procesu učenja – o ulozi učenika i ulozi učitelja.

Ova knjiga predstavlja izazov u tom smislu da vas navodi na razmišljanje o svim šansama koje propuštate samo zato što se plašite poraza. Džonatan je autsajder, pa ako ste se ikada osećali tako, čitanje o njegovom životu može vam pomoći. Ovo lagano štivo vam garantuje motivaciju.

Najdalje vidi onaj galeb koji leti najviše.

„Alisa u zemlji čuda“ – Luis Kerol, 1865.

Book Cover Final (Print)

FOTO: img07.deviantart.net

Ovo je kniga za decu, ali sve zavisi od toga kako je čitate. Knjiga je puna aluzija na besmisao ovog sveta i dočarava zamršene ideje o stvarnosti i snovima. Kerolov svet fantazije ima sopstvenu logiku koja se ne poklapa sa logikom stvarnog sveta, ali, ispod toga se krije poruka: svet kakav bi trebalo da bude ne poklapa se sa svetom u kom smo zaglavljeni. Prema tome, ne dajte da vas zavaraju zec i gusenica (iako deluju veoma bajkovito), zato što ova priča dobrim delom sadrži društvenu kritiku i prikazuje nelogično ponašanje modernog čoveka. Takođe, to je divna priča o krhkosti identiteta i o potrazi za svrhom.

Nema svrhe osvrtati se na juče jer sam tad bila druga osoba.

IZVOR: Youth time
Ivanka je racionalni pesimista i emotivni optimista; iskreno veruje da Bitlsi mogu da spase svet.

Preuzeto sa sajta: www.iserbia.rs

You may also like

Leave a Comment