Užice, RS
32°
Сунчано
15ч16ч17ч18ч19ч
32°C
33°C
32°C
31°C
30°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Priznanje „Knjiga godine” Ružici Blagojević

Priznanje „Knjiga godine” Ružici Blagojević

by Velimir Popovic

MOLITVA Gorjana Ana 099-2

Književni klub „Rujno” koji okuplja sve ljubitelje i poštovaoce književne reči iz Užica i okoline, započeo je ovu godinu slaveći priznanje svoje članice Ružice Blagojević koja je za svoju prvu knjigu poezije „Šapat Sopstva” dobila nagradu Knjiga godine od izdavačke kuće Arte iz Beograda.

Ružica Blagojević je nakon primanja nagrade istakla da je veoma srećna i ponosna zbog ovog priznanja i dodala:

— Samo objavljivanje knjige poezije je jedna velika stvar za svakog pisca, a poezija je stvar srca i duše i to ogoljavanje i iznošenje tako intimnih stvari u javnost nije uvek laka stvar, tako da je ovo priznanje u stvari, jedna oda emocijama. Iznenadila sam se jer je to moja prva knjiga, i stvarno nisam očekivala da budem nagrađena, ipak ima pisaca koji iza sebe imaju mnogo više objavljenih zbirki—rekla je Blagojevićeva.

Ponosna na uspeh Ružice Blagojević, Milijana Mika Golubović, predsednica Književnog kluba, koja je zajedno s njom i pesnikinjom Ksenijom Šupić iz Užica, bila na dodeli ovog priznanja i pesničkim programima u Beogradu, od 24. do 26. januara, je izjavila:

— Ne mogu da tvrdim da sam srećnija od Ružice, ali delim njenu sreće i dodajem još i veliko zadovoljstvo, ipak je u pitanju prvenac ove naše pesnikinje, članice našeg Kluba, ali njena nagrada me čini jako ponosnom. Ružica je deo naše male zajednice, koja, uprkos svim nedaćama ovog društva i ovog grada, opstaje i u teškim vremenima i ima snage da okupi darovite pojedince različitih profila koji se bave pisanom reči. Htela bih, ovom prilikom, iako smo bile zajedno, da i u ime svih ostalih članova ali i u ime sugrađana, čestitam još jednom Ružici i da se zahvalim Miodragu Jakšiću, direktoru izdavačke kuće Arte i članovima žirija, eminentnim književnicima koji su ovu knjigu prepoznali kao pravi biser pesništva.

Uspeh pojedinaca je svakako motiv i ohrabrenje za mnoge koji se bave ili imaju aspiracije na području književnog rada. Kako će se uspeh jednog od članova odraziti na rad Književnog kluba?

— Sigurno je da je književnost kao umetnosti nešto što pripada svima, ali svako pojedinačno dostignuće, pogotovo u ovako maloj zajednici kao što je naš Književni klub, koji okuplja ljude različitih profesija koji se bave pisanom reči, kao i one koji tek počinju, ili čak, i one koji još u sebi  traže način da se izraze kroz književne oblike, može da bude jedno veliko ohrabrenje i jedan veliki podstrek. Velika je stvar kad prva knjiga jednog od članova dobije ovako priznaje. Ovo će biti i podstrek za rad Književnog kluba i za moje još veće angažovanje. Već imamo planove rada za ovu godinu, gde ćemo, pored omasovljavanja, raditi na tome da organizujemo neke nove aktivnosti kao što je recitatorska sekcija, još više susreta pisaca i publike u vidu književnih večeri. Takođe moramo se angažovati i na pružanju pomoći autorima u oblasti zaštite autorskih prava, razvijanju odnosa i kontakata članova kluba i izdavačkih kuća. Neće izostati ni uključivanje u kulturne manifestacije na nivou opštine i grada Užica, a naš rad na jako značajnoj akciji „Darujmo reč” kojom učestvujemo u sakupljanju knjiga za seoske biblioteke se takođe nastavlja i nameravamo da je kroz naše aktivnosti proširimo.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment