Užice, RS
25°
Делимично облачно
11ч12ч13ч14ч15ч
28°C
29°C
26°C
26°C
26°C
Home Vesti Podizanje ekološke svesti o značaju primarne selekcije otpada

Podizanje ekološke svesti o značaju primarne selekcije otpada

by Velimir Popovic
selekcije otpada

UŽICE-Povodom 5. juna Svetskog dana zaštite životne sredine grad Užice i JKP Duboko organizovali su u saradnji sa OŠ “Dušan Jerković” edukativni čas na temu primarne selekcije otpada. Danas je istim povodom raspisan i tradicionalni konkurs za izbor najlepšeg dvorišta na teritoriji grada Užica.

Prema rečima gradske većnice za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nade Jovičić, 5. jun je veoma važan datum jer se naročito tog dana ukazuje našim sugrađanima i građanima planete Zemlje na sve aktivnosti kojima čovek može da ugrozi životnu sredinu i aktivnosti koje će da unaprede životnu sredinu.

“Grad Užice se kao i mnogi drugi gradovi u zemnji i svetu poslednjih decenija suočava sa velikim izazovima u pogledu kvaliteta vazduha, zaštite vode i zemljišta i održavanja biodiverziteta. Ipak, brojne su aktivnosti koje se preduzimaju a jedna od najvažnijih i koja će obeležiti ovu godinu, sigurno je pravilno upravljanje otpadom. Mi smo 2013. godine kroz projekte prekogranične saradnje sa Tuzlom dobili kante i kontejnere koje smo rasporedili po osnovnim i srednjim školama, svesni da je edukacija najmlađih veoma važna. Upravo zbog toga i danas imamo aktivnost posvećenu primarnoj selekciji”,rekla je Jovićevićeva.

Direktorka OŠ “Dušan Jerković” Mirjana Maksimović podseća da je ova škola već prepoznata kao škola, koja redovno realizuje brojne aktivnosti u saradnji sa decom i njihovim roditeljima.

“Imamo i razvijamo svest o zaštiti životne sredine i o značaju reciklaže i primarnoj selekciji otpada. U školi je od pre dve godine formiran Eko kutak, nastao je simbolično na Dan planete zemlje 22. aprila i aktivan je tokom cele godine. Imamo i kutije u kojima selektujemo otpad. Trudimo se da naučimo i decu da to rade svakodnevno, roditelji, komšije, okolina, svi koji znaju za tu našu akciju često dolaze u školu i donose otpad za reciklažu, uglavnom novine i plastiku”,kaže Maksimovićeva.

Tim iz JKP “Duboko” bio je zadužen da deci predoči važnost razdvajanja otpada. Učenici su dobili njima prilagođen štampani materijal, banane i sokiće, nakon čega su otpad razdavajali u kante po naznačenim nalepnicima.

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine na sajtu grada Užica objavljen je tradicionalni konkurs za izbor najlepšeg dvorišta u gradu. Kao i prethodnih godina biraće se najlpeše dvorište, terasa odnosno balkon i najlepše uređen prostor ispred višeporodičnog stambenog objekta.

Konkurs je otvoren do 24. juna, sve prijave se mogu predati u Odeljenje za zaštitu životne sredine ili putem mejl adrese, nakon čega će komisija izaći na teren i izabrati najlepše dvorište u gradu. Pravo učešća nemaju oni koji su u prethodne dve godine dobili jednu od nagrada. Sredstva za nagrade u obezbeđena su u Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine grada Užica.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment