Užice, RS
19°
Сунчано
8ч9ч10ч11ч12ч
21°C
23°C
25°C
27°C
28°C
Home MestoUžice Prezentacija Studije opravdanosti izgradnje kružnih tokova u Užicu

Prezentacija Studije opravdanosti izgradnje kružnih tokova u Užicu

by Velimir Popovic
kruznih tokova

UŽICE-Prezentacija Studije opravdanosti izgradnje kružnih tokova u Užicu, koju je izradila firma “Adomne” iz Novog Sada za potrebe grada pokazala je da bi na 2 od 3 predložene lokacije kružni tok bio dobro rešenje i da bi poboljšao uslove odvijanja saobraćaja, smanjio gužve i pozitivno uticao na bezbednost saobraćaja.Tako je predložena izgradnja kružnog toka kao dobrog saobraćajnog rešenja na raskrsnici ulica Dimitrija Tucovića, Miloša Obrenovića, Banjičke i Karađorđeve, kao i na raskrsnici Rakijski pijac.

Prostorne mogućnosti grada Užica nisu dozvolile da se na svim lokacijama predlog klasičnih kružnih tokova, pa su na dve lokacije predložene elipsaste raskrsnice, zbog velikih nagiba ili objekata koji postoje u neposrednoj blizini analiziranih raskrsnica. Oba predložena rešenja elipsaste raskrsnice podrazumevaju jednu traku u kruženju i jednu traku na svakom prilazu.

Na raskrsnici ulica Omladinske i Obilićeve, koja se pokazala najzahtevnija što se tiče saobraćajnog opterećenja, kao i tokova pešaka, kružni tok nije predložen kao dobro i održivo rešenje, zbog problema koje bi njegova izgradnja stvorila na okolnim raskrsnicama. Pešački tokovi na obe analizirane raskrsnice su intenzivni i iznose više od 1000na prvoj, odnosno više od 2000 pešaka na čas na raskrsnici ulica Obilićeve i Dimitrija Tucovića. Ovako intenzivni pešački tokovi bi imali veliki uticaj na kružni tok, gde su tokovi pešaka neregulisani, nego na postojeću semaforisanu raskrsnicu, gde su tokovi pešaka ograničeni svetlosnom signalizacijom. Što se tiče prostornih mogućnosti, kružni tok na lokaciji Omladinska-Obilićeva bi bilo moguće izgraditi, uz poštovanje ograničenja koje postavlja most koji spaja raskrsnicu i autobusku, odnosno železničku stanicu.

Prezentaciji su pored predstavnika Grada prisustvovali i članovi Saveta za saobraćaj koji će u narednom periodu razmotriti predložena rešenja kružnih tokova i raditi na realizaciji onih koja će unaprediti uslove za odvijanje saobraćaja u Užicu

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment