Užice, RS
27°
Углавном облачно
20ч21ч22ч23ч0ч
26°C
24°C
24°C
23°C
22°C
Home DruštvoFilm i TV Premijera prvog srpskog finaliste, u istoriji, za Studentski Oskar: „Raž”

Premijera prvog srpskog finaliste, u istoriji, za Studentski Oskar: „Raž”

by Velimir Popovic
BTS Still- Goran Stankovic the director with the actress Irina Dubova

Goran Stanković , reditelj i glumica Irina Dubova

Na Akademiji umetnosti u Beogradu u četvrtak 09. oktobra od 20,00 premijerno u Srbiji biće prikazan kratki film Gorana Stankovića „Raž”.

Značaj ove svečane premijere u dvorani bioskopa Akademije umetnosti ogleda se u dve stvari. Na prvom mestu, film „Raž” je nominovan za najprestižniju nagradu Student Academy Award 2014 (Studentski Oskar) i ni jedan film, do sada, ni jednog mladog reditelja iz Srbije nije se našao na listi finalista nagrade Oskar. Film „Raž” je dobio nagradu za najbolju režiju „Frenklin A. Šafner” koje dodeljuje Američki Filmski Institut. Drugo, ovo je prilika za drženje s Goranom Stankovićem na kojem će prisustvovati i najeminentnija imena iz sveta domaće filmske industrije.

Way in Rye_Set Still - KOSTYA in the snow - RAVIL ISYANOV

kadar iz filma „Raž”

Goran Stanković je jedan od naših najuspešnijih mladih reditelja u SAD. Diplomirao je Televizijsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu 2010. u klasi profesora Dragana Elčića, a nedavno je i magistrirao filmsku režiju na Američkom Filmskom Institutu u Holivudu, na koji  je primljen kao sitpendista sa filmom „Polazak” sa kojim je diplomirao na Akademiji umetnosti.

Tokom studija na AFI u Los Anđelesu, kao svojevrsno priznanje za kvalitet svog rada dodeljena mu je  stipendija udruženja Holivudske nezavisne štampe  (Hollywood Foreign Press) koje dodeljuje godišnje Zlatne Globuse , kao i stipendije Ričard H. Frenk , nekadašnjem čelnika Paramaunt i Dizni  studija i predsednika Američke filmske akademije.

Izuzetan talenat ovog mladog filmskog  autora zapažen je još u vreme studija u Beogradu na Akademiji umetnosti gde je za svoje kratke filmove koji su rađeni kao ispitni filmovi „Ko čuva čuvare” i „Polazak” osvojio ukupno 17 nagrada na više od 50 svetskih festivala, a oba ova filma su bila izabrana da predstavljaju Srbiju u kategoriji najbolji Evropski kratki filmovi. Prava za emitovanje ovih filmova otkupio je kanal Euroshannel.

Njegov film „Ko čuva čuvare” sa treće godine Akademije umetnosti osvojio je deset međunarodnih nagrada (SAD, Meksiko, Brazil, Rusija, Izrael, Grčke, Italija, BiH, Makedonija, Mađarska, Bugarska , Grčka) od kojih su najvažnije Platinum Remi u Hjustonu, nagrada za filmsko dostignuće u Solunu, Grand Prix u Skoplju, nagrada za kameru i montažu na festivalu u Beogradu i mnoga druga..

Prvi dugometražni dokumentarni film Gorana Stankovića „U mraku” o rudarima u Srbiji podržan je od strane Holandskog i Francuskog fonda Ministarstva kulture i Filmskog Centra Srbije i trenutno se sprema za svoju svetsku premijeru.

poster_ver1_grass_awards

Film „Raž” čija se premijera u Srbiji očekuje s velikom pažnjom i interesovanjem odvija se u Sovjetskoj Rusiji. Iščekivanje , strah, nada, emocije su koje svakodnevno ispunjavaju život roditelja mladog vojnika koji se bori na Istočnom frontu. Užas u pogledu roditeljskog para kada je na prag kuće isporučen drveni sanduk..a s sinom jedincem se nisu čuli mesecima….

Akademija umetnosti u Beogradu pozvala je svu zainteresovanu publiku na premijeru i druženje s rediteljem.

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment