Užice, RS
12°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
11°C
11°C
12°C
14°C
16°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Premijera komada „Smećarnik” polovinom marta

Premijera komada „Smećarnik” polovinom marta

by Velimir Popovic

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Narodnom pozorištu u toku su probe za četvrtu premijeru ove sezone. U pitanju je komad  Smećarnik, po teksu Koste Peševskog, a u režiji Stevana Bodrože koji ovaj put, posle koprodukcijske premijere Los Yugoslavos, radi sa užičkim ansamblom.

S obzirom da se radi o komadu u kome su glavni likovi mladi ljudi, priliku da se nađu u naslovnim ulogama dobili su Vahidin Prelić kao Bobi, Goran Šmakić u ulozi Putnika, Igor Borojević-Toza, Nemanja Hadži Jovanović kao Fijoka, zajedno sa starijim kolegama–Momčilo Murić (Pijanac i uloga Doge), Tanja Jovanović (Milica) i Slobodan Ljubičić u ulozi Kostimiranog Četnika. Dramaturgija je poverena našem priznatom dramaturgu  Olgi Dimitrijević, scenografija Marijani Zorzić Petrović, dok će za kostime biti zadužena Snežana Kovačević.

Kosta Peševski(1978) pisac komada „Smećarnik” za koji je dobio nagradu „Slobodan Selenić”, poznat je i kao autor komada Antihrist, Ženidba kralja Vukašina, radio–drame Drž´te lopova, koscenarista je filma Beogradski fantom, scenarista mnogobrojnih kratkih igranih filmova, među kojima su najpoznatiji Šišanje i najnovije ostvarenje Gde je Nađja,, rediteljski prvenac Marka Đorđević, koji je i dobio Specijanu nagradu za scenario na Filmskom festivalu u Novom Sadu.

Radnja komada Smećarnik smeštena je u ambijent kafića pored ulice, u glavnom gradu (koji ne mora nužno biti glavni), u vremenskom dobu o jutra do gluvog doba noći (a koje u našem društvu traje više decenija), u jednom danu, u kome su isprepletane uloge marginalaca i kreatora vlasti i države u kome svako na svoj način učestvuje u masovnim demonstracijama sa različitim ciljem i motivima. Komad, u kome se, u atmosferi na koju smo svi navikli od kada je reč „promena” postala sinonim za „tresla se gora–rodio se miš!” naizgled bezbojne ličnosti postaju kreatori vlasti a nosioci vlasti neko sa sasvim drugom ulogom i namerom, kada je običnost i poštenje postalo osobina koju jedino može podnositi stoicizam  jednog psa, kada je želja svakog da ode iz zemlje uslovljena potčinjenim služenjem  režima koji kreira zakamuflirano lice vlasti, u svakom pogledu je slika našeg vremena i karaktera. Crna komedija koju priprema užički ansambl pod rediteljskim okom Stevana Bodrože od koga publika može da očekuje sve, samo ne uobičajeno i stereotipsko viđenje vremena i likova, biće i dobra prilika da se još jednom podsetimo na to koliko smo sluge i gospodari našeg doba, na sopstvene maske i skrivene motive u ulozi potčinjenog i nadređenog,  kao i kako nam priliči, da se nasmejemo na svoj i tuđi račun.

S obzirom na kvalitet ansambla i cele ekipe, uspeh  ideje autora teksta, bio bi, ako bismo se gorko nasmejali više sebi nego drugome, i nakon premijere koja se očekuje polovinom marta, otišli kućama kao ljudi sa novim viđenjem samih sebe i jednom novom odlukom da se ovog puta nešto stvarno promeni u nama.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment