Užice, RS
17°
Ведро
3ч4ч5ч6ч7ч
17°C
16°C
16°C
16°C
18°C
Home MestoUžiceDešavanja Predstavljanje knjige “Biti Rokenrol” Petra Popovića i Mihajla Pantića

Predstavljanje knjige “Biti Rokenrol” Petra Popovića i Mihajla Pantića

by miroslav_ostojic

naslovna biti rokenrolKnjiga “Biti Rokenrol” predstavljena je u petak 13.6. u prostorijama GKC-a, u okviru prvog dana IN WIRES festivala. Autori knjige Petar Peca Popović, istaknuti rok novinar, producent i publicista, i Mihajlo Pantić profesor Filološkog fakulteta u Beogradu pričali su o knjizi, roku a i stanju u kulturi Srbije uopšte.

“Veliko mi je zadovoljstvo i cast što imam priliku da prestavim ovu knjigu u Užicu, zajedno sa svojim prijateljima  profesorom Mikom Pantićem koji ima vise objavljenih knjiga nego godina i profesora Gorana Belojevića šefa katedre higijene na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a posebno smo počastvovani što je sa nama Nenad Neša Zlatanović jedan od bisera balkanske muzičke scene. Onaj ko nije ožaren, inficiran rokom u dvadesetom veku nije mogao postati kvalitetan pisac ili filmski reditelj. U knjizi smo professor Pantić i ja pisali o istoriji srpske rok muzike, ali ne enciklopedisjki, već da pišemo o pesmama koje su uticale na naše odrastanje i živote. U knjizi smo pisali o 17 pesama koje su nastale u rasponu od 1964 do 1996, u periodu kada nije bilo bitno ko je na vlasti nego koje su pesme u etru. Naša knjiga je dokaz da u Srbiji postoji nešto što je odavno prestalo da postoji. Ja sam zvezdaš Pantić je partizanovac, ja sam iz starog dela Beograda on je sa Novog Beograda. Ovom knjigom smo pokazali da su veliki gradovi nekad podrazumevali toleranciju a nikako mržnju, i da je kultura nalagala međusobnu stvaralačku saradnju“ istakao je Popović.

IMG_0303 copy

Mihajlo Pantić je rekao da je rock stvar koja je obeležila njegov život, i da se kao što se menja svet tako se menja i muzika. Rock muzika je umetnost, koja je nekako izgubila svoju subverzivnost odnosno mogućnost da utiče na stvari oko sebe, ali se, sa druge strane, prelila u sve ostale vidove muzike i kao što će se 19. Vek pamtiti po romantizmu, tako će se 20.vek pamtiti po rokenrol muzici.

Mihajlo Pantić

Mihajlo Pantić

You may also like

Leave a Comment