Užice, RS
32°
Сунчано
15ч16ч17ч18ч19ч
32°C
33°C
32°C
31°C
30°C
Home PrivredaEkonomija Predstavljanje holandske tehnologije kompanije „BluCon“

Predstavljanje holandske tehnologije kompanije „BluCon“

by Vladimir Gujanicic

U prostorijama IBC Zlatibor održan je sastanak na kome su predstavljena holandska postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda blucon namenjena manjem broju korisnika. Sastanku su prisustvovali predsednici opština centralne i zapadne Srbije, kao i direktori javnih komunalnih preduzeća tih opština.

„Danas smo ovde na Zlatiboru, pravimo prezentaciju nove holandske tehnologije kompanije „BluCon“ za preradu komunalnih otpadnih voda. To su specifične egzistencije koje ne koriste biologiju, inovativne biljke namijenjene mjestima sa manjom populacijom. Specifično je da su kontejnerskog tipa, ne zauzimaju puno prostora, troškovi rada su mnogo manji nego kod standardnih postrojenja, nije potrebna dodatna kanalizacija, tako da se lako povezuju i brza dostava, a rade po evropskim standardima kao i pravnim standardima naše zemlje oko kvaliteta prečišćene vode“, rekao je Nemanja Ignjatović, predstavnik kompanije „BluCon“.

Milomir Tucović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina, zahvalio se na dolasku i izboru baš ovog zlatiborskog prečistača otpadnih voda kako bi se demonstrirala njegova modularna postrojenja.

„Naše postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeno je pre skoro tri godine i jedno je od najmodernijih u Srbiji, radi se o SBR tehnologiji, za naselja do 20.000 stanovnika sa mogućnošću proširenja do 30.000, sa hidrauličnim kapacitetom od 140.000 u sekundi. “, kaže Milomir Tucović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru je najsavremenije u Srbiji i ovom delu Evrope. 10% teritorije naše zemlje pokriveno je postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, a namjera države je da taj procenat u budućnosti poveća. Na kraju sastanka svi posjetioci su obišli pogon kako bi se upoznali sa njegovim radom.

Zlatibor pres

You may also like