Užice, RS
16°
Углавном облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
15°C
15°C
15°C
14°C
14°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Pred novu sezonu predstava „Svečana večera u pogrebnom poduzeću”

Pred novu sezonu predstava „Svečana večera u pogrebnom poduzeću”

by Velimir Popovic

detalj sa predstave

Pre zvaničnog početka nove pozorišne sezone publika će ponovo moći da uživa u predstavi „Svečana večera u pogrebnom poduzeću“ u izvođenju Narodnog pozorišta Užice u utorak, 17. septembra u 20 časova. Večitu temu vlasti koja sebe potvrđuje i jača na račun nas samih, naših gluposti, straha i sebičnosti obrađena u grotesknoj tragediji Ive Brešana, rediteljka Snežana Udicki prenela je na scenu našeg pozorišta u izvornom dalmatinskom dijalektu koja tekstu daje izvornost i naglašava autentičnost likova kao i nemogućnost teritorijalnog ili vremenskog izolovanja ovakve problematike.

Radnja predstave odvija se oko kupovine i prodaje grobnice jednom bogatom Amerikancu, za koju rediteljka ističe da je „ metaforična u smislu da je to jedna od glavnih anomalija društva u kome živimo i u kome je sve na prodaju, čak i ono što je sveto i što se ne bi smelo nikada i ni po koju cenu prodati. Živopisni karakteri Brešanovih drama su na taj način preživeli pad komunizma i postali još aktuelniji u vremenu u kom živimo ”.

Sam  pisac Ivo Brešan, čije drame su u vreme vladavine komunizma, zbog oštre kritike tadašnjeg drušva bile zabranjivane, pored „Svečanje večere u porebnom preduzeću” poznat je i po dramama „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” , „Smrt predsednika kućnog saveta”, „Nečastivi na Filozofskom fakultetu” , itd, romanima, „Ptice nebeske ”, „Prokletnici”, „Kockanje sa sudbinom”,„Astaroth”(Nagrada Fonda „Miroslav Krleža”)itd, kao i scenarista za filmove „Kako je počeo rat na mom otoku”,„Maršal”.

Zanimljivo da drama „Svečana večera u pogrebnom poduzeću”, izvedena prvi put u Lodzu u Poljskoj 1979. godine ima dve verzije. Jedna je objavljenja u knjizi „Groteskne tragedije ” iste godine, a druga verzija je nastala za potrebe Hrvatskog Narodnog Kazališta „Split”i izvedena je u režiji Božidara Violića 1982. godine a njena izvedba u Riječkom HNK „Ivana Zajca ” dobila je Sterijinu nagradu.

Glumci u predstavi u izvedbi NP iz Užica su :Vladimir Kurčubić (Murina, direktor pogrebnog preduzeća), Vahidin Prelić (Mikac, knjigovođa u pogrebnom preduzeću), Nikola Popović (Jureta, šef grobara), Ivana Pavićević Lazić (Cica, cvećarica), Nemanja Hadži Jovanović (Kozlina, generalni direktor hotelskog kompleksa Luna), Danica Ljubičić (Marketa), Biljana Zdravković (Jela Lukeša), Dušan Radojičić (Lasica), Goran Šmekić (Don Felicio), Nikola Penezić (Tica), Divna Marić (Marija Brka ), Slobodan Ljubičić (Doktor) i Branislav Ljubičić (Mušica). Scenograf na predstavi je Marijana Zorzić Petrović, a kostimograf Snežana Kovačević.

Predstava „Svečana večera u pogrebnom poduzeću” posle izvodjenja u Užicu 17. septembra, gostuje u Ivanjici, 19. septembra gde će kamene ploče sa fasade užičkog pozorišta biti sastavni deo scenografije.

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment