Užice, RS
20°
Делимично облачно
8ч9ч10ч11ч12ч
22°C
23°C
23°C
23°C
23°C
Home VestiPolitika Pravo na naknadu zbog izmene Odluke o naknadi zarade za vreme porodiljskog odsustva

Pravo na naknadu zbog izmene Odluke o naknadi zarade za vreme porodiljskog odsustva

by Vladimir Gujanicic
vazduh uzice

UŽICE-Gradska uprava za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti, Odeljenje za društvene delatnosti,obaveštava sve zainteresovane osobe koje su koristile pravo na naknadu zarade odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, da je Ustavni sud RS utvrdio da odredba člana 13. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom , u delu koji glasi: „odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili” i u delu koji glasi: „ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće”, nije u saglasnosti sa Ustavom.

 

Na osnovu navedene odluke, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju RS, donelo je Instrukciju o postupanju opštinskih-gradskih uprava u primeni i sprovođenju odluke Ustavnog suda RS.

U skladu sa donetom instrukcijom korisnici kojima je rešenje o pravu na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, dostavljeno počev od 19. aprila 2019. godine, mogu podneti zahtev za izmenu pojedinačnog akta – rešenja, ukoliko smatraju da im je pravo povređeno.

Rok za podnošenje zahteva za izmenu pojedinačnog akta – rešenja ističe 14. avgusta 2024. godine.

Obrazac zahteva može se preuzeti sa internet stranice www.uzice.rs i u pisarnici Gradske uprave, kancelarija broj 12, gde se zahtevi i predaju. Uz zahtev se prilaže kopija kartice tekućeg računa ili potvrda banke o broju tekućeg računa.

Resorno ministarstvo je napravilo spisak potencijalnih korisnica prava koje bi mogle podneti zahtev za izmenu pojedinačnog akta – rešenja, a koji se nalazi na oglasnoj tabli Gradske uprave.

Izvor: https://zoomue.rs/pravo-na-naknadu-zbog-izmene-odluke-o-naknadi-zarade-za-vreme-porodiljskog-odsustva/

You may also like