Užice, RS
21°
Ведро
5ч6ч7ч8ч9ч
21°C
21°C
23°C
25°C
28°C
Home MestoUžiceDešavanja „Prah i pepeo”: Nova predstava Narodnog pozorišta Užice i Puls teatra Lazarevac

„Prah i pepeo”: Nova predstava Narodnog pozorišta Užice i Puls teatra Lazarevac

by Velimir Popovic

prah i pepeo

Narodno pozoriše Užice i Puls Teatar iz Lazarevca počinju zajednički projekat na realizaciji predstave „Pra` i pepeo” po tekstu Spasoja Ž. Milovanovića a u režiji Branka Popovića. Premijera predstave se planira sredinom decembra kada se obeležava jubilej – 100 godina Kolubarske bitke.

Tim  povodom u Lazarevcu je u subotu , 11. oktobra održana konferencija za štampu kojom je najavljen novi projekat.

Govoreći o svom tekstu, pisac komada Spasoje Ž. Milovanović je istakao:

—Sva  iskustva prethodnih ratova ali i onih ratova čiji smo svedoci i aktivni učesnici bili onih nesretnih događaja na prostorima bivše Jugoslavije bili su ideja na osnovu kojih je nastala ova drama. Ona se bavi drugačijom strukturom ,odnosno u formalnom smislu scene su drugačije organizovane od načina na koji smo navikli da pratimo jednu istorijsku epopeju, i bavi se potpuno drugačijom temom– to je jedan intimni svet rata koji je nekako zanemaren , a s druge strane u sadašnje vreme imamo čitav niz knjiga koje se bave privatnom istorijom rata. U samom komadu postoje tri istinita lika iz istorije a sve ostalo je stvar fikcije odnosno iskustva, a to su feldmaršal Konrad koji je bio pripadnik Generalštaba vojska Austro Ugarske, Franilovic  C. Tasin , šef Evidencionog biroa odnosno šef Kontraobaveštajne službe Austro Ugarske , i gospodin Berthold, ministar inostranih poslova , a tu je i Hromatka ,Posilni, koji je uplivao iz nekog drugog vremena ali za potrebe ovog komada uklopio se u dati istorijski trenutak.

Prah i pepeo Z. St.

Direktor Narodnog pozorišta Užice, Zoran Stamatović govoreći o budućem projektu izjavio je:

— Želja nam je da na repertoaru dva pozorišta, svako gradeći svoj put iz vizure svog ansambla i svog grada pronalazimo zajedničke sadržaje i pokušavamo da ovom predstavom iskoračimo u druge postore koje nastaju ovom koprodukcijom. Kroz ova dva pozorišta , nekako vidim da je Zapad Srbije, bez obzira koliko to zvučalo kao lokal– patriotizam, zagledan dalje u budućnost, u ono što je trenutna, a mislim i buduća skrivena politika– politika prožimanja, uključivanja u neki svet koji nam je vazda bio želja uz neodustajanje od samoga sebe i onoga što jeste tradicija ovoga naroda– pre svega naših očeva , dedova i pradedova.

Direktorka Puls Teatra iz Lazarevca je u svom obraćanju izrazila nadu u uspeh predstave koja će se paralelno igrati u oba pozorišta, i koja će ova dva pozorišta predstavljati na festivalima u Srbiji ali i šire.

pra i pepeo bm

Istu nadu izrazio je i reditelj Branko Popović govoreći o dosadašnjim uspesima i dokazanim kvalitetima oba pozorišta, dodajući:

— Ovom predstavom,nadam se, otvoriće se vrata mnogih domaćih i međunarodnih festivala za oba pozorišta, jer sam tako i doživeo ambiciju da se radi ova predstava, a tako doživljavam i tekst. U samom tekstu Spasoja Ž. Milovanovića otkriva se zrelost jednog pisca koji na način koji nije uobičajen prilazi  jednoj istorijskoj temi , obrađujući je s stanovišta običnog čoveka, svakog od nas čak i u ovom sadašnjem trenutku . Ovaj tekst ima začudne stvari jer postavlja pitanje: šta mi to u svakom trenutku radimo, kako se to ponašamo? Jer, koliko god poznavali tehnologiju i metodologiju ratovanja , svi se iznenade početkom rata  koji se uvek deši na način koji nije prihvatljiv ni objašnjiv mislima, shvatanjima, ponašanjima i životom  običnog čoveka. Izuzetnost ovog tekta je što nema careva, kraljeva, nema društveno prihvatljivih izgovora , parola, recitala i svega onoga što obično viđamo kad su ovakve teme u pitanju.

Muziku za predstavu „Pra` i pepeo” radiće kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski koji je na temu razmišljanja o budućem radu rekao:

— Tema mi je veoma bliska, rekao bih da je to moj teren . Već sam radio slične teme u „Srpskoj trilogiji” u Narodnom pozorištu a ovo je jedan veliki, grandiozan projekat koji svi zajedno treba da radimo i da budemo dostojni velike teme. U svom poslu, zajedno s rediteljem i glumcima, potrudiću se da opravdam čast koja nam je pripala , jer je Kolubarska bitka „porodila” jednu od naših najlepših muzika – „Marš na Drinu”, odnosno poslužila kao inspiracija Biničkom za ovo veličanstveno muzičko delo. Moje misli i emocije su trenutno na toj vremenskoj koti, vemenu i mestu gde se odigrala Kolubarska bitka.

Ovom prilikom najavljena je i glumačka podela u budućem komadu: Igor Borojević, Aleksandar Trnčić, Andrej Šepetkovski, Nemanja Hadži Jovanović, Ivana Nedeljković, Ivana Pavićević Lazić, Ana Jovanović, Jelena Cvijetić, Pero Geković, Maja Sofronijević, Predrag Paunović, Darko Geković, Slobodan Ljubičić, Vahidin Prelić, Goran Šmakić , Momčilo Murić i Milan Tomić.

Ispred lokalnih zajednica Lazarevca i Užica obratile su se i Dragana Knežević, članica veća GO Lazarevac zadužena za kulturu i Jelena Vasović Vićović, zadužena za kulturu , sport i obrazovanje u veću Grada Užica koje su u ime lokalnih samouprava izrazile podršku ovom zajedničkom projektu.

Finansiranje predstave „Pra` i pepeo” pomogao je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Grad Užice, Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama ministarstva pravde, osnivač lazarevačkog teatra GO Lazarevac i brojni privredni subjekti.

foto: Duško Korlat

M.Nikolić

 

You may also like

Leave a Comment