Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

DSC_5986

Nakon uspešne premijerne projekcije u Beogradu 01. oktobra a pre početka svog festivalskog života, dokumentarni film „Restart” Dejana Petrovića prikazan je premijerno u Požegi 18.oktobra u sali bioskopa Kulturnog centa Požega. U najavi filma , pre projekcije rečeno je:

—„Restart” je dokumentarac koji svedoči o upornosti, prihvatanju izazova i odluci glavnog junaka da se zagleda duboko u sebe, da na najsmeliji i najhrabriji način započne novo poglavlje svog umetničkog stvaranja ali i sopstvenog života. Film je snimljen u produkciji požeškog Nezavisnog filmskog centra „Filmart” a po scenariju i u režiji Dejana Petrović. Na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2014. godinu u konkurenciji od 55 dokumentarnih filmova „Restart” je izabran među 9 filmova koji su u ovoj godini podržani od strane Nacionalnog fonda za film. Ministarstvo kulture i informisanja je po odluci Komisije za otkup umetničkih dela odobrilo sredstva za otkup svih radova iz serije „Restart” čije je nastajanje zabeleženo ovim filmom a za zbirku KC Požega.

DSC_5938

Nakon projekcije filma , prisutnoj publici je predstavljena ekipa koja je učestvovala u realizaciji.  Pored odsutnih zbog obaveza: Nikole Cvijanovića (dizajner zvuka), Vojina Ristivojevića (kompozitora) i Zorana Đorđevića (rasvetljivač) , na binu su se popeli: fotograf Milica Đorđević, grafički dizajner Uroš Pavlović, Slađana Petrović Varagić kao i snimatelj i montažer Sreten Vuković, zajedno sa decom iz Udruženja za cerebralnu paralizu Opštine Požega koja su učestvovala u filmu:  Zoran Petrović, Stefan Mićović, Sara Milčanović, Uroš Matijević, Andrijana Lučić, Marko Mihajlović, Borko Pavlović, Ivan Stefanović.

DSC_5858

Prisutnoj publici na dolasku i pažnji zahvalio se reditelj, scenarista i producent  „Restarta” Dejan Petrović rečima:

— Kažu da je dokumentarni film kao riba koja vam stalno izmiče iz ruku i nikada , kroz sve faze produkcije niste sigurni da li ćeta ga do kraja imati . Od prvog dana kada smo počeli da radimo film bili smo pod presijom da li ćemo ga imati do kraja i hvala Bogu– imamo film. Hvala vam što ste podelili s nama ove utiske jer nakon premijerne projekcije u Beogradu, ova večeras je jako , jako bitna i puna pozitivne energije. Nekoliko dana nakon premijere jedna prijateljica novinarka je rekla neverovatnu metaforu: kada se baci kamen u vodu nastaju koncentrični krugovi koji se šire. Slađana Petrović Varagić je bacila taj kamen prošle godine i pokrenula te krugove koji su se širili , a siguran sam da će i dalje nastaviti da se šire i nakon ove večeri.

Dejan Petrović je istakao posebnu zahvalnost deci iz Udruženja za cerebralnu parilizu koja su učestvovala u realizaciji filma „Restart” kao i svim pojedincima i institucijama koji su na bilo koji način pomogli da ovaj film ugleda svetlost dana.

DSC_5964

Nakon reditelja, publici se obratio i glavni akter, Darko Babić:

— Srećan sam što sam ovde sa vama večeras i srećan sam što sam bio inspiracija i učestvovao u ovom veličanstvenom procesu koji smo radili svi zajedno. Ja po sebi odlično znam koliko je teško početi ponovo nakon duge pauze ma iz kog razloga ona nastala  i tim mi je draže što ovaj „Restart” nije samo moj restart nego i restart za mnoge ljude, možda i za Dejana i njegovu višegodišnju rediteljsku pauzu. Iskreno se nadam da će ova čarolija koju je pokrenula Slađana Petrović Varagić nastaviti da traje i da će se još mnogo toga lepog i dobrog dešavati i dalje. Svoje lično učešće u Dejanovom filmu posvećujem osobama obolelim od multiple skleroze.

DSC_6096

Među prisutnima na premijeri bili su i predstavnici Opštine Požega, predsednik  Milovan Mićović kao i gosti iz Francuske koji su svojim donacijama već više godina unazad značajno pomogli da se unapredi život stanovnika Požege i okoline a posebno lica sa invaliditetom. Delegacija Francuske narodne pomoći (Secour populaire de France) u sastavu Roland Penisoix, Filip Tonoescuredo, Žan Lui Poli, spremila je iznenađenje za glavnog junaka filma Darka Babića. Ova humanitarna organizacija je zajedno sa medicinskom  opremom namenjenom za opremanje Doma zdravlja Požega , nabavila i dopremila električna invalidska kolica za Darka želeći, kako da mu olakšaju život i omoguće bolje kretanje , tako i da iskažu zahvalnost za njegov rad i zalaganje u aktivnostima koje su unapredile život osoba sa invaliditetom u Udruženju za cerebralnu paralizu Opštine Požega.

Za sve koji nisu mogli ili su bili sprečeni da dođu na premijeru „Restarta ” u Požegi , sledeća projekcija je zakazana za utorak 21. oktobra 0d 20, 00 u KC Požega.

M.Nikolić

Related Posts

Leave a Comment