Užice, RS
25°
Делимично облачно
18ч19ч20ч21ч22ч
24°C
23°C
24°C
22°C
22°C
Home Vesti Priznanja grada povodom Međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca krvi

Priznanja grada povodom Međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca krvi

by Velimir Popovic
davalaca krvi

UŽICE – Povodom Međunarodnog dana doborovoljnih davalaca krvi gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević, uručila je priznanja nekima od donora, kao i najuspešnijim učenicima na konkursu „Krv život znači“.

„Upravo zahvaljujući ljudima velikog srca mi danas imamo dovoljno krvi i derivata koji su potrebni. Želim da se zahvalim u ime svih onih kojima ste pomogli, kao i organizatorima takvih akcija“, rekla je gradonačelnica.

Uručena su priznanja nekima od davalaca krvi, među kojima je po broju odziva na akciju prednjačio Novica Blažić, koji je dao krv 69 puta. Nešto manje donorskih učešća imao je Branko Mihailović, koji je krv dao 35 puta.

„Glavna motivacija je pomoć drugima. Krv ne treba tek onako, već zbog situacije u kojoj se nalazi onaj kojem je potrebna. Nekome za naših pet minuta možemo ulepšati život, možda i produžiti“, rekao je Mihailović.

Priznanja davalaca krvi su dobili i Dragan Spalović i Dejan Sekulić, za 33 učešća na davanju krvi, kao i Dragana Mlađenović, Radivoje Đoković, Periša Petrić, Jovan Vučić i Bojana Blagojević, a po prvi put donor je bila mlada Olivera Joksović.

„Znači mi ovo priznanje, a verujem da sam nekome pomogla time što sam dala krv“, rekla je Olivera.

Načelnica službe za transfuziju u Zdravstvenom centru Užice, dr Marija Perišić Božić, istakla je da u Zlatiborskom okrugu ima oko 35 hiljada dobrovoljnih davalaca krvi.

„Treba istaći sve dobre ljude koji se trude u organizaciji ovih akcija dobrovoljnog davanja krvi, kao i učesnicima. Krv je jedini prirodni lek koji ne možemo nabaviti u apoteci, već samo pomoću humanosti davalaca“, rekla je Perišić Božić.

Predsednik Gradskog odbora Crvenog krsta Užice, dramski umetnik Slobodan Ljubičić, smatra da je njegov grad među prvima u Srbiji po broju davalaca i odzivu građana na ove akcije.

„Ova organizacija je najbolja organizacija u Srbiji. To nije pohvala, već istina. Naša organizacija se izdvaja po tome i što snima sopstvene filmove, po čemu je jedinstvena u svetu, mnoge organizacije iz sveta su dolazile ovde u neverici da mi to radimo“, rekao je Ljubičić.

Nagradu za film realizovan povodom konkursa „Krv život znači“ poneli su učenici Umetničke škole.

„Osnovna motivacija nam je bila to da podignemo svest o značaju davalaca krvi u društvu, u jednoj slobodnoj umetničkoj formi. Tu su intervjui s dobrovoljnim davaocima, ali i poruke dece koja ističu da je krv potrebna ne samo starijim osobama, već i mladima“, rekla je profesorka Marija Đokić, mentor na realizaciji filma.

Na likovnom konkursu najuspešniji su bili: Nevena Milovanović (od 1. do 4. razreda), Elena Papić (od 5. do 8. razreda) i srednjoškolci Sandra Marković i Lazar Tucović.

Najuspešniji u literarnom delu konkursa su Neda Milosavljević i Dunja Bacetić.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment