Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

– Ovo što sadadimo je samoorganizovana obustava rada koju je pokrenulo nekoliko zaposlenih, spontano, bez sindikalnog bojenja, bez krovne organizacije i nekih vođa. Štrajk nije prijavljen jer je Zakon o štrajku nakaradan kao i Zakon o radu i obesmišljava taj vid protesta i radničku borbu. Ovo je model koji smo već u dva navrata uspešno primenjivali, u martu i decembru 2019. – kaže za Danas jedan od organizatora, Stefan Mitrović koji u tau akciju nije uključio manjinski sindikat “Sloga” u Pošti iako je predsednik te organizacije.

On ističe da nezadovoljni radnici traže povećanje od 17 odsto, što je iznos koji je poslovodstvo samo pominjalo od oktobra prošle godine, nakon velikog protesta ispred Vlade Srbije, ali se to obećanje još nije preslikalo na platne listiće zaposlenih. Takođe traže isplatu solidarne pomoći za najugroženije, isplatu jednokratne pomoći za sve zaposlene, bolje uslove rada i stalno zaposlenje onima koji dve i više godina rade po ugovoru na privremeno povremenim poslovima.

– Svi radni i tehnološki procesi i sve usluge građanima u Pošti Srbije normalno funkcionišu, uprkos najavama obustave rada od strane manjinskog politizovanog sindikata „Sloga“, što pokazuje da su pravi razlozi za štrajk bili delom politički, a delom prikrivanje malverzacija članova ovog sindikata protiv kojih se vodi i krivični postupak – kažu u Pošti Srbije za Danas.

Ističu “da rukovodstvo preduzeća vodi kontinuirani socijalni dijalog sa svim sindikatima, uz stalnu razmenu informacija i konstruktivnu saradnju”, što je “dovelo do značajnih poboljšanja uslova rada i traženog povećanja zarada zaposlenih u 2022.”

– Imajući u vidu da je ispunjen zahtev zaposlenih za povećanje zarada u 2022, i da su preduzete kontinuirane mere na poboljšanju uslova rada, regulisano pitanje dobiti, zaposleni u Pošti Srbije su prozreli političke namere i odbili su da u njima učestvuju – naveo je, između ostalog v.d. direktor Pošte Zoran Đorđević odgovarajući na pitanja Danasa.

On veruje da će oni koji su danas protestvovali prihvatiti njegov poziv da sutra nastave sa radom. “Ovakvi potezi štete samo zaposlenima i imidžu Pošte i pokazuju želju sindikata Sloga da obustavom rada smanje zaradu preduzeća, smanje udeo u tržištu i time onemoguće redovnu isplatu plata. Haos je jedino okruženje koje oni poznaju i u kome žele da vladaju. Na njihovu žalost, radnici to znaju”, istakao je Đorđević.

IZVOR: Danas

Za još vesti pratite ERO

#vesti

Related Posts

Leave a Comment