Užice, RS
22°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
21°C
21°C
21°C
23°C
25°C
Home Vesti Posao u pekari porodična tradicija Lazića

Posao u pekari porodična tradicija Lazića

by Velimir Popovic
pekara

UŽICE – Dragan i Mira Lazić iz Užica vlasnici su pekare stare više od 100 godina. Posao su preuzeli od Draganovog oca, a ukupno su treća porodica u istoriji ovog objekta koja je njime rukovodila.

Pekara

IZVOR: ZoomUE

Pekaru „Šuljaga“, koju je još posle Prvog svetskog rata osnovala porodica Čarapić, Lazići su preuzeli posle partnerskog poslovanja sa porodicom Šuljagić u periodu posle Drugog svetskog rata.

„Od 1971. godine moj otac je preuzeo posao, mada je u čast njegovog gazde i ortaka zadržao ime pekare „Šuljaga“. Tada smo se u rad uključili brat i ja, a danas su tu moja supruga i ćerka“, kaže Dragan.

U početku je bilo dvoumljenja oko bavljenja pekarskim zanatom.

„Pošto smo izučili neke druge škole, u početku jeste bilo rezerve. Međutim, kao da su nas sam Bog ili toplota ove pekare naterali da se predomislimo i počnemo ovim da se bavimo“, ističe on.

Draganova supruga Mira zarad ovog posla odustala je od službe u zdravstvu, a kaže da se nikada nije pokajala zbog toga.

„Dragan i ja smo tri godine radili u pekari, posle čega smo preuzeli posao od njegovih roditelja. Najpre sam uporedo radila oba posla, da bih posle 30 godina rada u zdravstvu napustila taj poziv i potpuno se posvetila pekari“, rekla je Mira.

Porodična tradicija se nastavila i preko njihove ćerke, koja je u posao ušla bez prethodnog ubeđivanja roditelja.

„Ćerka jeste zainteresovana za ovaj posao, ali je činjenica da, kao žensko, ne može baš uvek da zamesi kad treba ili da cepa drva“, uz osmeh kaže Dragan.

Sve do 1984. godine pekara je proizvodila hleb od kilograma i vekne od po dva kilograma, od čega su odustali zbog utvrđivanja cena peciva na meri od 600 grama. Opredelili su se isključivo za pravljenje komplet lepinja, u čemu su izgradili reputaciju i izvan ovog kraja.

„Nije lako u ovo vreme boriti se na tržištu, jer je činjenica da se od ovog posla ne možete obogatiti. Ipak, mi održavamo tradiciju, ne menjamo ništa i tako ostvarujemo kontinuitet dobrog poslovanja. A za sve to neophodna je ljubav prema poslu“, dodaje Mira.

Dragan kaže da je zdrava konkurencija uvek dobra. Smatra da je najteži posao održati firmu i njenu reputaciju, jer sve što se godinama stvaralo može za noć da propadne.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#užice #vesti #društvo

You may also like

Leave a Comment