Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home MestoUžice Ponikve će moći da prihvate airbus A320 neo i boeing 757 – Projekat gotov, čeka se mišljenje Ministarstva za zaštitu životne sredine

Ponikve će moći da prihvate airbus A320 neo i boeing 757 – Projekat gotov, čeka se mišljenje Ministarstva za zaštitu životne sredine

by Velimir Popovic
0 comment

Aerodromi Srbije doo Niš podneli su zahtev nadležnom ministarstvu za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta fazne rekonstrukcije aerodroma Ponikve.

Aerodrom Ponikve se nalazi 18 km severozapadno od Užica i izgrađen je sredinom 80-tih godina prošlog veka za vojne potrebe. Tokom vojne intervencije NATO alijanse aerodrom je u više navrata bombardovan, tako da je pretrpeo znatna oštećenja.

Po završetku vojne intervencije delimično su sanirana oštećenja, tako da je omogućeno korišćenje aerodroma sa redukovanom dužinom poletno – sletne staze od 2.200 m. U skladu sa programom konverzije vojnih aerodroma u
aerodrome za civilnu upotrebu, aerodrom je 2010. godine predat na upravljanje Užicu i od 2013. godine aerodrom se koristi za obavljanje vazdušnog saobraćaja za sopstvene potrebe u kategoriji 2B.

Kako je navedeno u idejnom projektu, rekonstrukcija će se raditi u 5 faza, za kritične avione Airbus A320neo i Boeing 757 (model koji se odavno ne proizvodi – prim. eKapije).

Prva i druga faza podrazumevaju sanaciju poletno-sletne staze, sistema za odvodnjavanje, kablovske kanalizacije sistema svetlosnog obeležavanja i horizontalne i vertikalne signalizacije dela poletno-sletne staze, za kritični avion Airbus A320 neo.

Treća faza obuhvata proširenje okretnice na pragu 28 poletno-sletne staze u cilju stvaranja mogućnosti za okretanje kritičnog aviona Boeing 757.

Predmet projekta faze 4 je izgradnja nove rulne staze širine 23m i izgradnja platforme, a u petoj fazi radiće se rekonstrukcija zaštitnog pojasa kraja poletno-sletne staze, za kritični avion Boeing 757.
Posao izrade projekta za sanaciju piste i izgradnju rulne staze i platforme na aerodromu Ponikve na tenderu su dobili Šidprojekt doo Šid i Institut za puteve ad Beograd, koji je izradio idejno rešenje.
IZVOR: eKapija
Za još vesti pratite ERO

Related Posts

Leave a Comment