Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home Vesti Pomor ribe i smrad zbog algi: Rešava se gorući ekološki problem na jezeru Međuvršje kod Čačka

Pomor ribe i smrad zbog algi: Rešava se gorući ekološki problem na jezeru Međuvršje kod Čačka

by Velimir Popovic
0 comment

Ako vas put navede od Čačka ka Užicu, na samo 15 kilometara od centra grada na Moravi dočekaće vas nestvarni pridoni predeli Ovčarsko-kablarske klisure.

Njen dragulj svakako je jezero Međuvršje, neobičnog oblika i lepote koje je ujedno i najveće veštačko jezero na reci Zapadnoj Moravi. Nadmorska visina jezera je 273 metra, a najveća dubina je neposredno kod temeljnog propusta i iznosi oko 20 metara. Ovaj predeo izuzetnih odlika tokom pandemije korona virusa bio je jedan od najposećenijih u zapadnoj Srbiji.

„Za vreme visokih vodostaja dužina jezera dostiže 11 kilometara. Područje jezera je uglavnom brdovito i pošumljeno, slabo naseljeno, a sama akumulacija, formirajući meandre između planina Ovčar i Kablar, upotpunjava divnu sliku i pejzaž pored Morave. Na desnoj obali jezera je urađena staza za sportski ribolov duga 800 metara“, kažu u Turističkoj organizaciji Čačak.

Ono što proteklih godina ruži izgled jezera Međuvršje jeste visoka koncentracija algi što neretko doprinosi pomoru riba, a jak smrad širi se tim predelom. Iako se ovaj kraj svrstava u popularne lokacije, turistička sezona bi upravo zbog stanja u kom se jezero trenutno nalazi mogla biti ugrožena. Da bi fatalne posledice po biljni i životinjski svet, ali i za ugostiteljske radnike u narednom periodu bile izbegnute, mađarska firma „Naturakva“ zajedno sa srpskim ekspertima otpočela je projektovanje za čišćenje jezera Bubanj u Kragujevcu i Međuvršje kraj Čačka. Finansiranje projektovanja ide iz nepovratnih sredstava koje finansira Mađarska agencija za promociju izvoza (HEPA).

„Svi smo svesni i zahvalni koliku je podršku našoj zemlji Mađarska dala u prethodnom periodu. Kada Vlada Mađarske nastupa, kao da nastupa Srbija – uvek su bili tu za nas. Ovaj Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji je još jedan vid naših dobrih i čvrstih ekonomskih i političkih odnosa. Ovde pričamo o 4,3 miliona evra bespovratnih sredstava koji će biti korišćeni za izradu projektne dokumentacije nakon čega će doći investicije koje će biti oko 80 miliona evra i koji su rezultat kredita koji će Mađarska obezbediti Republici Srbiji. Projekti o kojima smo pričali su prvoklasni ekološki projekti“, izjavio je ministar Tomislav Momirović.

Grad Čačak je platio, pre dve godine, četiri miliona dinara za elaborat izmuljavanja i kompletnog čišćenja jezera Međuvršje. Potpisivanjem ugovora sa Mađarima otišlo se još jedan korak dalje i bliže konačnom rešenju.

„Nadam se da ćemo trajno i konačno u narednim godinama, sanirati i očistiti jezero Međuvršje, koje je po procenama 2/3 u mulju. Mi ćemo u međuvremenu izdvojiti novac i u skladu sa Agencijom za zaštitu prirode, onaj deo koji je nesporan urediti i očistiti. Makar onaj površinski deo, trske, trave i svega onoga što smo vadili i prošle godine. Na ovaj način svi će osetiti benefite, i ekologija i ribarenje ali i turizam, jer ovo zaštićeno područje zaista ima perspektivu. Ovčar banja i cela Ovčarsko-kablarska klisura biti u narednih nekoliko godina postaće jedno od najlepših mesta u Srbiji”, istakao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, piše Rina.

IZVOR: B92

Za još vesti pratite ERO

#vesti

Related Posts

Leave a Comment