Užice, RS
24°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
27°C
29°C
31°C
32°C
33°C
Home Društvo Poklanjamo knjigu Papijon

Poklanjamo knjigu Papijon

by Velimir Popovic

naslovna nagradna igra 1

U saradnji sa Izdavačkom kućom Laguna danas vam poklanjamo knjigu Papijom, Anri Šarjera. Svi koji se u toku dana jave i tačno odgovore na nagradno pitanje koje se nalazi na kraju teksta, imaju mogućnost da postanu dobitnici knjige. Izvlačenje dobitnika će biti obavljeno u sredu, a dobitnik će biti obavešten o preuzimanju nagrade. Odgovore na postavljeno pitanje, koje se nalazi na kraju teksta, treba poslati na e-mail adresu: office@ero.rs.

papijon-anri_sarjer_v

PAPIJON, ANRI ŠARJER

Ukratko o knjizi 

Autobiografija čoveka koji je nevino optužen robijao u robijašnicama Francuske Gvajane i nakon deset godina pokušaja konačno uspeo da pobegne. Izvanredna priča o ljudskoj upornosti i istrajnosti.

Važni argumenti za prodaju

Ovaj roman je svetski bestseler i prodat je u više od 13 miliona primeraka. Po njemu je snimljen film 1973. godine sa Stivom MekKvinom i Dastinom Hofmanom koji je 1974. godine bio nominovan za Oskara.

Sadržaj

Anri Šarjer, zvani Papijon (Leptir) zbog tetovaže koju je imao na grudima, osuđen je u Parizu 1931. godine za ubistvo koje nije počinio. Od trenutka kada mu je izrečena kazna – doživotna robija koju će služiti u kažnjeničkoj koloniji u Francuskoj Gvineji – imao je samo jednu, opsesivnu misao: kako da pobegne. Nakon niza rizičnih ali neuspešnih pokušaja bekstva u godinama koje su usledile, Papijon je konačno bio prebačen na Đavolje ostrvo u ozloglašeni zatvor iz kojeg niko nikada nije pobegao – tačnije, niko pre njega. Bekstvo, koje je sam opisao do neverovatnih tančina, bilo je jedan od najneverovatnijih testova ljudske lukavosti, volje i istrajnosti.

Šarjer je svoju zaprepašćujuću autobiografiju objavio 1968. godine, više od dvadeset godina od svog konačnog bega. Papijon je u Francuskoj dočekan ovacijama, a u svetu, ova istinita, potresna odiseja o autorovom utamničenju i bekstvu tokom mučne decenije, odmah je osvojila sva priznanja.

 Drugi o knjizi

„Papijon je apsolutni heroj koji prkosi apsolutnom sistemu ugnjetavanja i istovremeno uspeva da mu uzvrati snagom volje, optimizma i častoljubljem kakvo može da se nađe samo među diplomcima Vest Pointa i pariskim lopovima.“ New York Times

„Životna lekcija o hrabrosti i smelosti.“ The New Yorker

Prethodno objavljeni naslovi

Ovaj roman je 1970. objavila Svjetlost, Sarajevo u prevodu Dobrile Stošić i Ivanke Marković.

 Biografija autora

Anri Šarijer, u podzemlju svojevremeno poznat kao Papijon, rođen je u učiteljskoj porodici u Ardešu 1906. godine. Po rođenju je Francuz, ali je umro kao Venecuelanac, zato što su tom narodu njegov pogled na svet i njegova reč bili važniji od njegovog sudskog dosijea. Konačno je pobegao iz zatvora u martu 1945. zajedno sa četiri kompanjona, a u Venecuelu stiže 1945. Tu će izgraditi svoj život od nule, upoznati svoju ženu, i doživeti nove neverovatne avanture. 1968. je napisao svoju autobiografiju za nekoliko meseci koju je objavio francuski izdavač Rober Lafon. Budući da je ova autobiografija romansirana, a da u to vreme nije postojala ova književna kategorija, povele su se mnoge polemike o verodostojnosti opisanih Šarjerovih dogodovština. To je samo uvećalo popularnost, knjiga je prodata u preko 13 miliona primeraka, a snimljen je i film. Kao odgovor na te polemike, Šarjer je 1972. objavio knjigu Banko koja govori o njegovom životu pre i posle izdržavanja zatvorske kazne, a zapravo se prava biografija ovog neverovatnog čoveka pojavila tek 33 godine kasnije sa, naravno, tuđim potpisom (Vansen Didije, Oslobođeni Papijon) i to je istorijska, sociološka i psihološka biografija Anrija Šarjera.

Nagradno pitanje glasi: Navedite imena dvojice glumaca koji su igrali u filmu koji je snimljen na osnovu knjige Papijon?

Odgovore slati na e-mail adresu:office@ero.rs

You may also like

Leave a Comment